23.5.07

Otomo Yoshihide - Prisoner OST (Headz, 2007)

Otomo Yoshihide 1959 doğumlu deneysel akustik rock ve elektronik müzik çalışmaları yapan bir Japon müzisyen. Bugüne kadar onlarca albüm çalışması var. Çalışmalarının çoğu yoğun deneysellik altında olduğu için çok fazla popülerliği olduğu söylenemez ancak Japonya açısından çok önemli bir sanatçı.

Müziğe önceleri rock ile başlayan fakat daha sonra Japonya'da hakim olan free jazz ve improvisation akımlarından etkilenen Yoshihide, bu yöne doğru kayıyor ve o günen beri temel olarak improvisation'ı alarak deneysel çalışmalarına devam etti. Ancak deneyselliği açısından asla free jazz'e yaklaşmadı. Sadece 1990'larda bir caz grubu kurdu ancak bu konu üzerine çok da fazla eğilmedi birkaç çalışma ve konser hariç. Temel olarak noize rock ve noize akustik üzerine çalışmalarda bulundu. Yani dinlemeden önce bir düşünmek gerek diyorum.

Ocak ayında yayınlanan ama aslen 2006 yılının Haziran'ında kaydedilen bu albüm, Adachi Masao'nun "Prisoner" adlı filmi için yapılmış bir Soundtrack. Böyle albümleri filmden bağımsız dinlemek genel olarak bir anlam kaybına yol açar aslında ama imkanlar dahilinde hareket edelim biz.

Albümde elektrik ve akustik gitarda Jim O'Rourke, yine elektrik gitarda Tetuzi Akiyama ve ses kesitlerinde Norimizu Ameya gibi önemli isimler var. Ancak bu üç ismin de Otomo Yoshihide gibi deneysellik meraklısı olduğu düşünülürse albümde normal bir şey beklememek lazım. Eğer sakin, düzenli, rahat anlaşılır bir şeyler dinlemek istiyorsanız bu albümden uzak durun. Ancak farklı ve garip bir şeyler dinlemek isteyenler için birebir. Albümde Yoshihide'yle uzun zamandır çalışan Sachiko M'in sinüs dalgaları da ayrı bir etkileyici bu arada.

Albümde üç deneyselci elektronik gitaristin imzasının olması ve bu üçünün de bu alanda çok ünlü insanlar olması albüme farklı bir hava katmış. Gitarın sürekli ön planda olduğu bir yapı var. Tabii bu öndelik yoğunlukla noize havasında. Ses kesiti kullanımında ise gerçekten Norimizu Ameya'nın yeteneğini görebiliyoruz. Ses kesitlerinden melodiler yaratıp bu üçlüye eşlik ediyor.

Albümde dikkat çeken çalışmaları seçmek zor. Aslında tek önerim önce filmi seyredip sonra albümü dinlemek olabilir. Bende bu ters bir yapıda olacak ancak bu müziğin ait olduğu filmi izlemek için de gerçekten meraklandım diyebilirim. Tür bağımlısı olmayanlar için denenmesi ve bilinmesi faydalı olacak bir çalışma bana göre.

Otomo Yoshihide'nin Resmi Sayfası
Prisoner Filminin Resmi Sitesi
Prisoner Filminin Tanıtım Klibi