5.6.08

Tindersticks - The Hungry Saw (Beggars Banquet, 2008)

Tindersticks geç tanıştığım gruplardan biri. Yaklaşık 4 sene önce Yeni Melek'teki konserlerine gittiğimde dinlemeye başlayalı 5-6 ay olmuştu, aşık olalı da. O zamandan beri sevdiğim gruplardan biridir müziğinin yalınlığı ve bir o kadar anlamlılığı sebebiyle. Şatafata kaçmadan, diyeceğini az öz diyen gruplardan biri.

Tindersticks Folk Rock ve Soft Rock çizgisinde gidip geliyor ancak Senfonik Rock'a da çoğu zaman göz kırpıyor. Bir yanda bariton Dave Gahan, diğer yanda bariton Stuart Staples ve birbirinden çok farklı iki yorum.

İngiliz grup ilk baştan beri müzikal anlamda zenginliği temel alıp bunun üzerine kulağı okşayan çalışmalar yapıyor. Kendi adlarını taşıyan ilk iki albümleri ile müzikal yapılarını ortaya koydular ve o dönemde ciddi bir boşluğu doldurdular. Arkasından gelen "Curtains" ise bana göre en değerli albümlerinden biri ama genele pek uymadı gibi.

Tindersticks'in tarzı romantik ve depresif modların arasında gidip geliyor genel olarak. Hatta oranlasak %50-50 bir hal çıkabilir ortaya. Elbette bu sebeple belirli bir dinleme sürecinin üzerine çıkıldığında bünyede yan etkileri de oluyor. Fakat ne romantikliği ne de depresifliği aşırı yoğun olmadığından bu eşik oldukça yüksek. Yani her ne kadar sesleri ve yorumları muhteşem olsa da bir Elton John ya da Rufus Wainwright'tan daha uzun süreli dinlenebiliyor.

Albüme gelince tam bir Tindersticks kaydı. Bugüne kadar yaptıklarıyla %98 örtüşen bir çizgide tüm albüm ve çok güzel bir müzikal yapısı var. Huşu içinde dinledim tüm albümü. Zaten "Yesterday Tomorrows" ile başladığında ben de ayran ayran bakmaya başlamıştım. Sözleriyle ve melodisiyle çok başarılı. Orkestral yapısı ise beni çok etkiledi. Arkasından "The Flicker Of A Little Girl" derken çello ile "Feel The Sun" ve ardı arkası kesilmeden diğer parçalar geliyor. Albümde vokalsiz tek parça "The Organist Entertains" ama o da diğerleri kadar duygusal. Neticesinde güzel bir duygusal devinim yaşamak için mutlaka dinlenesi bir albüm.

MP3: Tindersticks - Yesterday Tomorrows
MP3: Tindersticks - The Hungry Saw

Tindersticks'in resmi sitesi
Tindersticks @ MySpace
Albümü satın almak için

Hiç yorum yok: