2.6.08

Avishai Cohen - Gently Disturbed (Sunny Side, 2008)

Daha önce "As Is Live At The Blue Note" konser albümünü incelediğim İsrailli bassist Avishai Cohen yeni albümünü 20 Mayıs'ta piyasaya sürdü. Albümün özelliği ise yeni oluşturduğu trio ile çıkardığı ilk albüm olması. Bas gitarda yer alan Cohen'e bateride Mark Guiliana, piyanoda ise Shai Maestro (Şekilli bir soyadı, İbrahim Tatlıses misali) eşlik ediyor.

Günümüzün en yetenekli ve üretken basistleri arasında yer alan Avishai Cohen eteğindeki tüm taşları dökmüş bu albümde. Açıkçası "As Is Live At The Blue Note"'a kıyasla bas gitar burada çok daha önde yer alıyor. Cohen'in yeteneklerini sergilemesi için kendisine yer açmış trionun geri kalanı. Bu da albümde kendisini oldukça güzel göstermiş.

Albümdeki tüm parçalar ya Cohen ya da Trionun tamamı tarafından yazılmış, tek parça hariç. O da eski bir İsrail türküsü olan "Gently Disturbed". Albüm melodik açıdan çok yoğun. Bunun en iyi örnekleri bana göre "Lo Baiom Velo Balyla" ve "Eleven Wives". Dinlerken etrafınızı saran muhteşem bir yapıları var.

Albüm oldukça neşeli diyebilirim. Caza çok farklı bir bakış açısı getirmiş albüm boyunca. Yoğun biçimde folk öğeleri var melodilerde her ne kadar çalgısal anlamda yer almasalar bile. Bu yeni bakış açısı kulağımda bir hayli de hoş geldi açıkçası. Albümü çok benimsedim. Küreselleşmenin yoğunluğunda yerelleşmeye dönüş gittikçe daha fazla sarıyor etrafımızı ve böylece ortaya çıkan deneysel çalışmalar (Her deneysel abstrakt değildir) arasından bu tarz güzelliklerin de gün ışığına çıkması memnun ediyor.

Bu arada albümde bir de minimalizm benzeri bir temaya bağlı olan "The Ever Evolving Etude" var. Kronos Quartet tadı veriyor belirli bölümlerinde ancak tüm trio olaya vaki olduğunda kendi havalarına sokuyorlar çalışmayı.

Valla erken öten horozun kafasını, erken konuşan eleştirmenin de kulağını keserlermiş ama bana göre 2008'in önemli Caz kayıtlarından biri olacak bu albüm. Ulvi bir dinleti sunuyor yeni sınırlarda. Mutlaka edinmenizi ve dinlemenizi tavsiye ederim.

MP3: Avishai Cohen - Lo Baiom Velo Balyla
MP3: Avishai Cohen - Eleven Wives

Avishai Cohen'in resmi sitesi
Avishai Cohen @ MySpace
Albümü satın almak için

Hiç yorum yok: