2.8.07

Kool & The Gang - Still Kool (New Door, 2007)

Bir kere 43 yıllık bir gruptan bahsedeceğiz. Bu iş kolay değil. Müzikal birliktelikleri benden bile 14 yaş büyük bu insanların. Velhasıl şöyle bir durup da düşünmek gerekiyor akla gelenleri yazmadan önce.

Kool & The Gang bu 43 yıl boyunca müzikal açıdan birçok değişim geçirmiş, bu değişimleri de dinleyici kitlesiyle başarılı bir şekilde kotarmış bir oluşum (Disko dönemi hariç). "Abi nerede eski Metallica" denildiği şu güzelim dünyada oldukça zor bir iş bu. Ama genelinde başaran var görüğümüz gibi.

Kariyerlerine önce cazla adım atan grup daha sonra R&B ve Funk türlerinin öncüleri arasında yer aldı efsanevi 60 ve 70'ler boyunca. 70'lerin ortasından itibaren pek de yavaş olmayan bir şekilde diskoya döndü grup ve bundan sonra yavaşlama dönemi başladı. Yine de takip eden kemikleşmiş kitlesi aynen devam etti.

Grup hepimizin ezbere bildiği, bugüne kadar gerek yeniden düzenlemeleriyle, gerekse de ses kesitleri kullanılarak bir ton kere karşımıza çıkan parçalar üretti. Bunların arasında "Jungle Boogie", "Celebrate", "Get Down On It", "Fresh" ve "Cherish" var. Bugüne kadar toplamda da 26 stüdyo albümü var grubun.

Gelelim bugüne. 31 Temmuz'da İstanbul Arena'da her ne kadar gidemediysem de gidenlerden çok eğlendiklerini öğrendiğim bir konser verdiler. Bu konser yeni albümlerinin turnesi kapsamında gerçekleşti ve bu sene İstanbul Arena'da birçok kaliteli sanatçıdan sonra onların gelmesi de çok güzel oldu. Keza bir Earth, Wind & Fire'ı da saymadan geçmemek lazım aynı dönemin ismi olarak.

Still Kool ise grubun göreceli olarak oldukça sessiz geçen 80 ve 90'lardan sonra karşımıza güzel bir çıkışı diyebilirim. Bundaki bir etken grubun diskoyu tarihe gömüp özüne dönmesi olarak sunulabilir. Eski RnB ve Funk havası yeniden gelmiş parçalara. Bu işin duayeni olarak da nasıl yapılacağını güzel bir şekilde sunmuşlar. Hatta hit olabilecek RnB parçalar da var, "Steppin' Into Love" ve "Too Low For Zero" gibi. "Bang Bang With The Gang" de eminim konserde ortalığı karıştırmıştır. Konsere gidemeyen benim gibi bahtsızlar için bence kaçırılmaması gereken bir fırsat bu albüm. Hani en azından bir nevi mansiyon ödülü diyebiliriz. Albümde hazzetmediğim "Give It Up" oldu açık ara. Olmamış hiç şu güzelim albümün içinde.

Albümde hafif kıvrılarak dans ederken romantizmin doruklarına varılıyor. Hala bu duyguya sahip olmalarından da çok etkilendim. Biraz gaz almış olabilirim bu sebeple. Ama albüm gerçekten çok rahat dinleniyor. Hatta eğer yaz akşamı yazlıkta şöyle ayaklarınızı uzatmış günbatımını seyrediyorsanız, sevdiceğe sarılıp çok mutlu bir şekilde dinlenebilir. Ayakları sallamak serbest tabii. 60 ve 70'leri özleyenler içinse her derde deva.

Beğendiğim parçalar:

2) Steppin' Into Love
3) America
4) What's Happening
7) Too Low For Zero
8) Bang Bang With The Gang
12) Miracles
14) Sorry

MP3: Kool & The Gang - Steppin' Into Love
MP3: Kool & The Gang - Bang Bang With The Gang

Kool & The Gang resmi sitesi

Hiç yorum yok: