27.1.07

Kısa Kısa Plaklar... (11)

Elektrochemie - Mucky Star (Get Physical, 2007)

Elektrochemie Thomas Schumacher, Stephan Bodzin ve Caitlin Devlin'den oluşan, son dönemde techhouse ve minimalizmi kaynaştıran bir trio. Bu üçlüden Thomas DJ, Stephan prodüktör ve Caitlin de vokallerde yer alıyor. Eskiye gitmek gerekirse de Elektrochemie LK olarak da biliniyorlar.

Get Physical Music'ten çıkardıkları yeni plaklarıyla da bugüne kadar yaptıkları başarılı işleri aratmayan bir çalışmaya imza atmışlar. Plağın A yüzündeki ilk çalışma Mucky Star güçlü vuruşlarla başlıyor. Bir süre sonra gökgürültüsü gibi kulağınıza doluyor. Vokal ise parçaya çok seksi bir hava katıyor. Parçada Elektrochemie'nin eski zamanlarından kalan elektro ve tekno havası da mevcut. Çok etkileyici bir çalışma. A yüzündeki diğer çalışma Calling You ise techhouse çizgisine çok daha uygun, daha sakin bir çalışma. Gui Boratto ve Loco Dice'yi hatırlatan bir siması var ancak vokaller onu ayrı bir yere koyuyor. Caitlin'in plağa katkısı yadsınamayacak kadar yüksek. B yüzünde ise Mucky Star'ın enstrümental versiyonu bulunuyor ama ben vokallisini tercih ediyorum.

Aril Brikha - Winter (Kompakt, 2007)

Aril Brikha prodüksiyonlarıyla da bilinen başarılı bir isim ancak onu asıl ünlü yapan canlı performansları. New Age dinleyerek ısındığı elektronik müzik dünyasında onu ilk etkileyen isim Robert Hood olunca da Detroit teknoya gönül verenlerden biri oldu. Prodüksiyonlarında ve performanslarında Detroit kültürünü kendine has soul ve funk unsurlarıyla birleştirdi ve akla gelebilecek bütün önemli elektronik müzik festivallerde yerini aldı.

Kompakt'tan çıkardığı bu yeni plakta A yüzünde yer alan Winter'ın eskiye nazaran biraz daha trancevari melodilerle bezenmiş bir yapısı var. Paul Van Dyk'ın "Seven Ways" adlı albümüne pek uzak değil. Prodüksiyonları her zaman genele pek de hitap etmeyen özel bir insandan farklı bir yaklaşım. B yüzündeki Berghain ise vuruş yapısı itibariyle Detroit çizgisine daha uygun ancak genel yapısı itibariyle yine trancevari melodiler var. Bunun yanında alt melodiden funk ritmi geliyor.

Rino Cerrone - Rilis Special Edition 5.5 (Rilis, 2007)

Gaetano Parisio ile birlikte teknodan sonra minimalizme el atan isimlerden biri olan Rino Cerrone'nin geçiş dönemi pek de kolay olmadı. Özellikle Napoli kültürünü benimsemiş bir tekno prodüktörü olarak farklı bir yere sahipti ve geçiş sırasında bir nebze tepki aldı.

Rino Cerrone'nin 1999 yılında müzikal bir proje olarak başlattığı Rilis adlı plak şirketinden yayınladığı serinin 5.si olan bu plak geçişin tamamlandığını işaret ediyor. İlk çalışma Burnt It'ten de açıkça belirli olduğu gibi Napoli kültürünün elbette halen etkin bir yapısı var altyapıda ancak minimalizmi temel olarak aldığı ortada. Aslına bakılırsa değişik ve güzel bir sonuç ortaya çıkmış. Özellikle İspanyol prodüktörlerin taşıdığı uplifting minimalist bakış açısına sahip denilebilir özetle. B yüzündeki Experience ise ses kesitlerinin daha bol olduğu bir çalışma ama yine de özünde aynı yapıda. Geneline bakılırsa mutlaka dinlenmesi gereken plaklardan biri.

Hiç yorum yok: