20.9.06

Console - Mono (Disko B, 2006)

Notwist'in programcilarindan Martin Gretschmann'in solo projesi olan "Console", Mono adli yeni albumunu "Disko B" plak sirketinden cikartti. Album Console'un 10. albumu. Bunun haricinde 2 de konser kaydından derlenen album var. Martin Console projesini baslattigi yil olan 1996'dan beri her yila bir album dusuyor ve oldukca verimli bir donem gecirdi.

Albume gelince, bazi ilginc noktalar var. "By This River" adli parcayi besteleyen kisi efsanevi "Brian Eno". Ayrica albumdeki parcalardan 6 tanesi Jorg Adolph'un filmi "Houwelandt"'in OST'sinde de yer aliyor.

Album Console'da her zaman hakim olan dinginligin ve huzurun bir yansimasi gibi. Genelde muhtesem bir atmosfer yaratilmis ve her parca bir boslugu doldurur nitelikte hikayeyi tamamliyor.

Teker teker incelemeye gelince:

1) City Of Dog - Bilimkurgu filmlerinin duygusal sahnelerindeki futuristik yogunlugu karsimiza cikaran bir yapit. Agir hava adeta elle tutulabilecek kivamda. Belki de 50 sene sonra anneler ninni soylemek yerine bu parcayi calacaklar. Sadelik ve dinginliginin yaninda son derece etkileyici.

2) To Catch A Beat - Hikaye kaldigi yerden devam ediyor adeta. Yumusacik melodinin ustunde fonda cazi animsatan vuruslar var. Derken girizgahin bitisiyle biraz daha aydinlaniyor resim. Biraz once annesinin ninnisiyle uyuyan bebek biraz buyumus ve simdi cesitli sirinliklerini hafif mesrep yaramazliklarla susluyor.

3) Foster Kane - Hikayedeki cocuk biraz daha buyudu ve ilk ayrilik zamani geldi, anaokuluna gidecek. 2. parcadaki olumlu havanin yerini biraz daha melodramatik bir sahne aldi. Genc ogrenci aglamak ve gucsuzluge yenik dusmemek arasinda gidip geliyor. Gucunu topluyor ve ilk sinavini basariyla geciyor.

4) Houwelandt - Ilkokuldaki ilk platonik askin cocuksu ruhla karismasi sebebiyle yasanan moralsizligin hakim oldugu bir hava var. Nedensizce kafaya takilan dusunceler ve ruhunu saran bir uzgunluk. Bunun yaninda sevginin ilk tohumlarinin verdigi o ic huzur.

5) By This River - Blug caginin getirdigi degisimlerin insanda yarattigi karmasayi yasiyor genc. Her seyde karsi nefret ve sevgiyi ayni anda hissetmenin verdigi yorgunluk ve surekli dinlenme arayisi.

6) Formicula - Sevdigi rahat bir ise girmis olanin verdigi rahatlik hissi var. Huzur her noktada on planda. Yer yer inis cikislar olsa da genelde dinginlik var.

7) Magnolia - Sonunda karsisina cikan ve sevdigine inandigi kisi ile arasinda gecen olaylarin etkileri hissediliyor. Askin yogunlugu her notada goruluyor. Arada bir yasanan ufak ayriliklar, o anlarda hissedilen yogun yalnizliklar, her calan telefonda hizlanan kalp atisi ve sonunda siddetli birlesmeler. Ruhu oksayan bir iliski.

8) Hibernating - Yeni bir baslangic. Kariyerinde yeni bir adim ve onu bekleyen yeni hedefler. Sevinc, korku, beklenti ve hirs. Hepsinin karisimi bir duygusallik. Gelecege yonelik umutla bakis iceriyor kadife tonundaki melodi.

9) Man With A Web Camera - Evlilik canlari caliyor. Hayatta her seyin olumlu yonde gelismesinin verdigi o inanilmaz ic huzur. Kameraya takilan o gulen gozler ve hayata anlam katan dakikalar. Hayatin tekillikten cogul eke gectigi o gun.

10) Lost In Sensation - Orta yaslarin getirdigi duygular var. Saclara dusen ilk beyazlar yilin ilk kari gibi saskinlik yaratiyor. Sonbahar artik daha cok etkiliyor, hayata biraz daha yorgun ama tecrubeli gozlerle bakiyor. Gecmiste yasananlarin verdigi yari olgunluk sonucu sakinlesen bir beden.

11) Starpower - Cocuklarla oynamanin verdigi rahatlik, ozgurluk ve benimseme. Onlarin her gecen gun buyumelerini izlemek ve bunun getirdigi mutlulukla karisik artik yaslaniyor olma hissi. Duygusal bir kaos. Sactaki beyazlarin siyahlara karsi hukumranligi. Acaba boyasam fark edilir mi dusunceleri ve bunu takip eden bosuna beyazlatmadik bu saclari, hepsinin anisi var hissi. Guzel bir hayatin insanda biraktigi o essiz cizgiler. Her seye ragmen hayat guzel.

http://www.console.li/

Hiç yorum yok: