18.9.06

Harthouse - Electronic Injection (Hhma 003-3)

Sven Vath'in kurucularindan oldugu Harthouse plak sirketinden cok basarili bir toplama. 3 plaklik toplamada bircok basarili isim mevcut. Plaktaki her parca incelemeye deger o sebeple lafi uzatmadan baslayayim.

A1) "Groove Rebels - La Nuit Magique". Parca Slam'in "This World" adli parcasina Wighnomy Brothers'in yaptigi remixle neredeyse birebir benzer basliyor. Vuruslar ve sample ayni diyebilirim. Etkilesim ne kadar bilmiyorum ama basladiginda o zannettim. Elbette "This World"'un ne denli basarili oldugu dusunulurse, o zaman bunun da guzel oldugu rahatca soylenebilir. Giristen sonra oldukca farkli bir yapiya burunuyor ve eglenceli bir hal aliyor. Hafif trancevari bir hava katilmis melodi ile. Kesinlikle cok yakismis.

A2) "Extrawelt - Sternschaden". Detroit Grand Pubahs tarzi etkileyici bir baslangica sahip ve melodi yavas yavas olusuyor. Vuruslar girdiginde ise eglenceye hazirlik yapilmasi gerektigi anlasiliyor. Parcada electro'nun hafif karanlik havasinin yaninda eglenceli bir altyapi var. 2. dakikadan sonra giren echo'lu melodi ise olumlu bir havaya donduruyor etrafi.

B1) "Hardfloor - Da Legacy". Daha ilk andan itibaren dans canlari caliyor. Gunumuzun eglenceli 4*4'lük electro-house'lari acisindan oldukca guzel bir ornek. Hafif disco havasi var ve akla bir anda "Hot Banana" plak sirketini getiriyor. Dinlerken omuzdan baslayan bir hareket dalgasi bunyeye sirayet ediyor. Ne kadar sample girerse girsin hareketliliginden ve enerjisinden hicbir sey kaybetmiyor. Hardfloor'un ellerine saglik.

B2) "Ozgur Can - Mellanspelet". Minimal bir altyapiyla basliyor. Minik vuruslardan sonra ana vuruslar girdiginde biraz daha kendine geliyor. Bunlari tizler takip ediyor. Parcadaki uzun girizgah biraz kulakta fazla tekrar hissi yaratiyor. Sonra bir anda ana melodi giriyor. Girizgahin ardindan apayri bir sekle burunuyor. Bunca zaman niye bekledin diye dusunuyor insan. Duy sesimi Ozgur Can!

C1)" Stanny Franssen - Black Isnt' Everything". Uzun zamandir sesi solugu cikmayan bir isim Stanny Franssen. Parca klasik olarak guclu vuruslarla basliyor. Hemen ardindan techno produksiyonlarindan bildigimiz hafif funky bir melodi geliyor. Keskin ve guclu vuruslarin uzerine oturan melodi eskiye nazaran biraz daha yumusamis bir hava ortaya koyuyor Stanny Franssen icin. Hepsinin ustune gelen tiz bir melodi ise enerjiyi artiriyor.

C2) "Zoo Brazil - The Girl Room". Dogrudan house modunda giren parcada arkadan tiz bir melodi one dogru geliyor. Bunu electro havasi yaratan bir melodi takip ediyor ve vuruslara aksak bir yapida gelisiyor. Derken ana vuruslar giriyor ve her sey biraz daha anlam kazaniyor. Electro house turune uygun bir ornek teskil eden parca sample kullanimi sebebiyle biraz daha deneysel bir modda.

D1) "John Dahlback - Stoned Sten". Hafif trancevari bir melodinin altinda iki farkli vurusla giriyor. Hemen arkasindan son donemde sikca duydugumuz electro house melodilerinin benzeri ortaya cikiyor. Bastaki melodi ile birlesiyor hemen. Parcada her an patlayacakmis havasi var. Ancak bunu biraz beklemek gerekiyor. Tizlerin etkinlesmesi ile hareket kazaniyor. Parcada yogun electro havasi var ve bu hem eglenceli hem de karanlik bir havada olusuyor.

D2) "Alexi Delano Presents A.D. 1010 - Can You Compute? (A.D. Remix)". Guclu vuruslara fonda bir electro melodisi eslik ediyor. Filtrelenmis bir vokalin girisinin ardindan vuruslar yavas yavas geliyor ve hemen ardindan parcaya sekil veriyor. Filtrenin derecesi artiyor ve vokaller iyice elektronik bir havaya burunuyor. Vokalden sonra parca eglencesine kavusuyor. Bastaki nakarat tekrar giriyor.

E1) "Der Dritte Raum - Paradise.Merged". Hafif aksak bir ritmle giriyor. Arkasindan vocoder'i andiran bir melodi geliyor ve heyecanlandirmaya basliyor. Techno'nun kapisindan goz kirpiyor. Acid perdeleri aciyor ve iceri gunes gibi siziyor. Gelistikce daha da hareketleniyor ve cok basarili bir kompozisyon ortaya cikiyor.

E2) "Joel Mull - 6bot Dub". Minimal bir yapida baslayan parcada fonda eski Detroit Techno donemlerini animsatan bir melodi var. E Joel Mull olunca bu da sasirtmiyor. Fondaki metronom sesi surekli ritmin hizli oldugu hissini veriyor. Zincirler ancak 4. dakika gibi kiriliyor ve eski Detroit yapisi tamamen hakim kaliyor. Minimalistik yapiya artik gerek yok, oze donus tamamlandi.

F1) "Terence Fixmer - Eaux Troubles". Fransa'nin unlu electro produktorunden karmasayla baslayip karakterini bulan bir parca. Electro melodileri tum gucuyle ve hatta biraz da abartarak kullaniliyor ki bu da bir Fixmer klasigi. Ne arkadaki vuruslar, ne de giren samplelar melodinin onune gecemiyor.

F2) "Gui Boratto - Atol". Kulaga hos gelen bir house girisi yapan parca yavas yavas gelisiyor. Sonra bir anda dinlenmeye geciyor ve fonda hafif bir yaz melodisi duruyor. Vuruslar caktirmadan basladiktan sonra artik zamanidir deyip gucleniyor ve melodiyi one dogru cekiyor. Bir sure sonra ortalik senleniyor. Acikcasi yaz icin ideal bir muzik.

http://www.harthouse.com/

Hiç yorum yok: