16.9.06

Alexkid - Caracol (Fcom, 2006)

Yogun is temposunun verdirdigi ufak bir aradan sonra tekrar baslayalim. Alexkid yeni albumuyle geldi. Geldi de guzel geldi.

Daha once F Com'dan cikarmis oldugu plakla ayni ismi tasiyan "Caracol" adli album Alexkid'in eski calismalarina benzerlik iceriyor fakat farkli yonleri de var.

1) Riverflow - Filtreden gecen bir vokalle baslayan bu kisa parca vokalin tinisina uygun bir melodi ile ivme kazaniyor. Vokaldeki kesikler daha bir futuristik hava katiyor. Synthesizer ise vokalin kattigi yogun havayi daha da yogunlastiriyor.

2) Decibelly - Minik ve yogun vuruslarla baslayan parca aksak arka vuruslarla devam ediyor. Derken ana vuruslar giriyor 1 dakikalik bir girizgahtan sonra. Fonda yer alan surekli tek notalik melodi ise daha one cikiyor. Deneysel havadan house'a geciyor parca ve bunu ancak 3 dakikada saglayabiliyor. Fondaki guzel melodi ise bir anda her seyi degistiriyor. 90 baslari techno'sunu andiran melodi parcaya hakim oluyor ancak fondaki ambient melodi hala duruyor. Parca hani biraz zorlasaniz acid donemine giris yapacak.

3) Nightshade - House'a dogrudan giris yapan parcada sanirim Fransiz ekolunden etkilenme sebebiyle kesiklikler mevcut. Vuruslar da oldukca keskin. Fonda guzel ve disiligini tum gucuyle hissettiren bir vokal var. Parca Fransa'dan ziyade Almanya'daki minimal akimindan etkilenmis. Ufak bir degisim ve vokalin Ingilizce yerine Almanya'ya donmesiyle Dominik Eulberg'in adina piyasaya surulebilir.

4) Love Letters - Yine guzel ve keskin vuruslarla basliyor parca. Filtrelenmis bir bayan vokali kendi kendine bir loop'ta donuyor. Derken fona bir melodi giriyor. Vuruslara minik minimalistik vuruslar da giriyor. Wighnomy Brothers'dan bildigimiz o yogun minik vuruslar var. Fondaki melodinin one cikmasi ve on vuruslarin hareketlenmesiyle parca havasini buluyor.

5) Basic - Parca birbirine aksak on ve arka vuruslarla basliyor. Arkasindan vokalin isaretiyle vermesiyle minimal bir havaya burunuyor. Vuruslar yine aksakliklarini koruyor. Alexkid acisindan eski tarzina oranla farkli bir parca. Nerede "Young Love" nerede bu. Elbette kotu anlaminda degil. Parca kendi icinde oldukca basarili.

6) Orm - Parca yine deneysel ve ambient bir hava ile basliyor. Hemen arkasindan guclu bir melodi su yuzune cikiyor. Minik vuruslar bu melodiye eslik ederken arkadan tamamen alakasiz daha guclu vuruslar geliyor. Fona karanlik bir melodi giriyor. Sanki ust uste iki parca dileniyor izlenimi veriyor. Ilginc bir calisma. Yanlislikla iki winamp penceresi acilsa ne olursa, parca oyle. Tam anlamiyla bana gore denilemez. Derken ustteki vuruslar kesiliyor. Oh be derken ustteki vuruslar bu sefer uyumlu olarak giriyor ve parca bir seye benziyor. Fonda acidvari bir melodi de var. Ancak simdi farkina variliyor.

7) Caracol - Daha once plak olarak da piyasaya surulen parca minik vuruslarla basliyor. Albumun en uzun parcasi oldugundan da girizgah bolumunde genis davranilmis. Minimalistik hava tasiyan parcada yine Wighnomy Brothers esintisi var hafif. Derinlerden bir telefon tusuvari bir ses geliyor. Sonra one cikiyor ve daha belirgin bir hal aliyor. Parca sanki konusamayan ama bir seyler anlatmaya calisan bir bebegi andiriyor. Derken eskileri andiran bir melodi firliyor ve zillerle birlikte senlendiriyor ortaligi. Firlayan melodi ayni hizda kayboluyor ve parca dinginlesiyor. Parca sonlara dogru eglenceli bir house'a donuyor.

8) Marre Alta - Guclu vuruslar ve kesik bir altyapi ile girilen parca hareketli olacagini acikca belirtiyor. Albumde varolan eski techno donemi etkisi bu parcada da melodide kendini gosteriyor. Parca biraz hizlansa cok rahat "inceden funky techno" sinifina girebilir.

9) Back And Forth - Parca guzel bir vokalle basliyor. Arkasindan karayiplerden ithal edilen vuruslar geliyor. Dinginligini koruyan parcaya baslar da giriyor. Karayiplerde sahilde dalgalarin sahile vurmasini ve cekilmesini hissedebiliyorsunuz.

http://www.alexkid.com/

Hiç yorum yok: