20.1.07

8-Bit Operators - Tribute To Kraftwerk (Astralwerks, 2006)

Kraftwerk hakkında aslında pek bir şey söylemeye gerek yok. Kraftwerk için birçok "Tribute" albüm yapıldı. Örneğin Uwe Schmidt'in projesi Señor Coconut'ın çıkış albümü de bu albümün tematik açıdan benzeri bir albümdü. Ancak her albümde farklı bir bakış açısı sunuluyor Kraftwerk'e. Bu albümde de 8-bit müzikal altyapı içerisinde değişik bir yaklaşımda bulunulmuş.

Albümde Kraftwerk'in efsanevi çalışmalarından "The Robots", "Showroom Dummies", "Radioactivity", "Trans Europe Express" ve "The Model"'in çeşitli sanatçılar tarafından 8-bit temelinde versiyonları mevcut.

Elbette her "Tribute" albümde olduğu gibi bu albümde de insana farklı gelen yönler var. Öncelikle Kraftwerk'ten dinlemeye alıştığımız belirli çalışmaların bu yeni versiyonları ilk başta soğuk duş etkisi yaratabiliyor. Ancak yine de genel olarak incelendiğinde başarılı düzenlemeler var.

Ancak şunu da eklemek lazım. Ne kadar dinlersem dinleyeyim, Radioactivity'nin düzenlemesinden hiç hazzetmedim. O güzelim parça erimiş gitmiş yerine çok basit bir şey çıkmış.
Bu arada albümde Kraftwerk'in şimdilerde old-skool elektro olarak adlandırılan tarzının aksine farklı türlerde düzenlemeler yapılmış. The Robots gibi bazı parçalarda old-skool elektro özüne sadık kalındıysa da Computer Love tamamen electro pop havasında. Computer Love ise IDM tarzına çok daha yakın. Radioactivity ise electro house'u andırması sebebiyle beni fitil etti.
Albümde dikkat çeken çalışmalar:
1) Bacalao - The Robots
2) Glomag - Pocket Calculator
4) Role Model - Showroom Dummies
11) Receptors - Trans Europe Express
13) Bubblyfish - It's More Fun To Compute
15) gwEm And Counter Reset - The Man-Machine

Hiç yorum yok: