11.3.07

Kısa Kısa Albümler... (11)

The Black Dog - Book Of Dogma (Soma Quality Recordings, 2007)

İngiltere'deki tekno kültürünün önemli parçalarından biri olan The Black Dog ilk önce Ken Downie, Ed Handley ve Andy Turner üçlüsü olarak hayata başladı. Daha sonra Ed Handley ve Andy Turner gruptan ayrılarak bir başka efsanevi grup Plaid'i kurdular. Ken Downie ise performanslarda çeşitli elemanları denediyse de uzun süre aradığını bulamadı ve en sonunda Martin ve Richard Dust kardeşlerle yolu kesişti.

Grup 6 yıllık bir aradan sonra 2005 yılında yeniden karşımıza çıktı ve şimdi de yeni albümleri "Book Of Dogma"'yı bize sunuyorlar. Albümde The Black Dog'un yıllara yayılmış ve bugüne kadar hiçbir yerde yayınlanmayan çalışmaları var. Saf bir tekno müzik genel olarak atmosferik melodilerle bezenmiş durumda. Ancak albümde hip hop'tan etkileşimler de var. Plaid'in öncesi zamanlara uzanmak ve güzel tekno çalışmalar dinlemek için ideal.

Tarwater - Spider Smile (Morr Music, 2007)

Tarwater Ronald Lippok ve Bernd Jestram adlı iki Alman'dan oluşan bir grup. Prodüksiyon yöntemlerinden tarzlarına kadar her zaman farklı olmayı başaran ender gruplardan.

Kökleri elektro kültürüne dayanan ikili 2005 yılında yayınladıkları ilk albümleri "The Needle Is Travelling" ile elektronun daha saf halini popüler bir formata soktular. Bu albümde de yine bu yapının devamını görebiliyoruz. Ancak albüm oluşturma aşamasında kendilerine uygun bir ses bulana dek aletlerle oynayan ve bulduklarında da parçayı bu sesin üzerine konuşlandıran ikili popülerliğe de farklı şekilde bakıyor. Daha açıkça söylemek gerekirse easy listening ile elektro pop arasında bir yerde kendilerini konumlandırıyorlar ve Morr Music açısından da değişik bir soluk oldular. Mutlaka dinlenilmesi gereken albümlerden biri.

Aoki Takamasa - Parabolica (Op.Disc, 2007)

1976 yılında Osaka'da doğan ve bugünlerde Paris'te yaşayan Aoki Takamasa'nın tarzı click house'a Japonya'nın yanıtı olarak basitçe nitelendirilebilir. Keskin ses kesitlerini yoğun biçimde kullanışı, minimalist akıma verdiği önem ve çalışmalarının genel yapısı itibariyle click house'a ciddi bir yakınlık ortaya koyuyor.

Bilgisayar ortamında yarattığı seslerle oynamak için hem program hem de bilgisayar parçalarıyla oynayan Takamasa, işlemcinin hızını tavana vurdurarak seslerde değişim yaratıyor. Bilgisayarın müziğe olan etkisini en üst düzeyde kullanmaya çalışıyor ve gerçekten çok etkileyici. Albümleri bir yana, canlı performansları ile daha şimdiden dünya çapında üne kavuşmuş durumda.

Parabolica albümü söz konusu olduğunda yine genel tarzına uygun bir çalışma. Click house özellikleri sergileyen hareketli çalışmalar var. Albüm müzikal açıdan ağırlığının yanında eğlenceli. Gelecek vadeden önemli bir yetenekten güzel bir albüm.

Hiç yorum yok: