23.9.06

Bonobo - Days To Come (Ninja Tune, 2006)

Simon Green, Bonobo adli projesi ile bircok turu kapsayan ve farkli etkilesimler iceren produksiyonlar yapiyor. Uzun zamandir elektronik muzik dunyasinda olmasina ragmen sessiz ama emin adimlarla ilerleyen sanatcilardan biri ve Ninja Tune da ona son donemlerde agirlik veriyor.

Bonobo'nun adi genel olarak Herbaliser, Quantic ve Cinematic Orchestra gibi isimlerle aniliyor. Ben buna bir nebze Nightmares On Wax'i de ekleyebilirim. Dogruyu soylemek gerekirse hareketli gecen bir partiden sonra dinlemesi insani rahatlatan ama hala kaynayan ruhu canli tutan bir muzik.

Album 1 dakikalik bir Intro ile basliyor ve burada hafif caz esintisi karsiliyor bizleri. Sonrasina gelince:

2) Days To Come Ft Bajka - Cazin elektronik muzikle etkilesimi parcanin basindan itibaren agirligini koyuyor. Dub bir vokal parcaya farkli bir hava katiyor. Hatta bu havaya hip hop da denilebilir. Albumun isim parcasi ayrica ve gercekten muzikal anlamda kulaga cok hos gelen bir tiniya sahip.

3) Between The Lines Ft Bajka - Biraz ucuk bir baslangictan sonra big beat benzeri bir ritimle karsimiza cikiyor. Derinlerde bir caz melodisi varligini hissettiriyor. Genel bakinca biraz da etnik esintiler goze carpiyor. Vokalde yine albumde ciddi agirligi olan Bajka var.

4) The Fever - Funk havasinin hakim oldugu, biraz da acid caz havasi iceren bir yapiya sahip. Aksak vuruslar hareket katmis ve vuruslarda tamamen caz hakimiyeti var. Eski Kruder & Dorfmeister gunlerini hatirlatan bir calisma ve dikkat gerektiriyor.

5) Ketto - 60'larin film muziklerinin biraz uzerinde oynanmis havasiyla basliyor. Arkasindan asak vuruslar geliyor. Dinleyeni hafif sagdan sola sallamaya basliyor bu etki. O kadar hizli akip gidiyor ki farkina bile varilamiyor. Sonradan sahneden cekilen vuruslar masalsi melodiyi one cikariyor ve bu aradan sonra yeniden eslik etmeye basliyor.

6) Nightlife Ft Bajka - Biraz Bossa Nova havasiyla giriliyor. Girilmekle de kalmiyor, parcaya tamamen agirligini koymus durumda. Fondaki cello ise kuzeylerden gocen bir kus surusu gibi esip geciyor melodinin uzerinden.

7) Transmissions 94 (1 ve 2) - Cok guzel bir funk melodi ile basliyor ve aksak ritmler tum eglencesiyle ona ayak uydururken bir anda ortaya trompetler giriyor. Insana nese veren calismalardan biri ile karsimizda Bonobo. Trip hop havasini yok saymamak lazim.

8) On Your Marks - Caz vurulari karsiliyor giriste ve fondaki melodi de birebir ona ayak uyduruyor. Vuruslar olabildigince aksak ve cazi farkli bir sekilde bizlere sunuyor.

9) If You Stayed Over Ft Fink - 70'lerden bir hava tasiyan parcanin girisinde yogun bir bas gitar seansi var. Albumdeki tek erkek vokale sahip ve vokal parcanin nostaljik havasina agirlik veriyor. Keman ise duygu yogunlugunu bir kademe artiriyor.

10) Walk In The Sky Ft Bajka - Bu sefer eski bir caz havasinda basliyor ve aksak ritmler Bajka'nin vokaliyle muhtesem bir uyum sergiliyor. Albumdeki en etkileyici calismalardan biri. Fona giren kisa ama etkili distortion'li bir gitar melodisi eskilerden bir aniyi gozler onune getiriyor.

11) Recurring - Albumu kapatmaya hazirlanirken aksak vuruslarin onunde gozu yasli bir melodi kapiyi aciyor. Bir sure sonra melodi bir anda kayboluyor ve yerini baska bir melodiye birakirken tekrar cok daha guclu bir halde geliyor. Hava gittikce bugulaniyor. Calismayi ise cok guzel bir cello tamamliyor.

Album Bonobo acisindan basarili bir surecin devami niteliginde. Geride biraktigi bircok basarili plak ve albumden sonra her zaman dikkati gerektiren bir produktor.

Bonobo hakkinda daha fazla bilgi icin:

http://www.bonobomusic.co.uk

Hiç yorum yok: