23.5.08

Sun Kil Moon - April (Caldo Verde, 2008)

Mark Kozelek'in bir projesi Sun Kil Moon. Grubun adı Koreli boksör Sung-Kil Moon'dan geliyor da niye geliyor onu bilmiyorum işte. Kozelek bu projeyle bugüne kadar 2 albüm çıkarmıştı ve hepsinde de benzer bir tarzla karşımıza çıktı. Bu albümde de yine benzer bir hava var. Bu arada albümler Kozelek'in kendi plak şirketi Caldo Verde'den çıkıyor.

Şimdi bir albümün çıkış tarihine, bir de içeriği müzik türüne bakıyorum. Bu albüm sonbaharda çıksa çok daha iyi olur diye düşünüyorum inceden. Albümde Kozelek'in neredeyse istisnasız vurguladığı melankolik hatta bazen depresif tarz inanılmaz derecede yoğun. Bunca vokalinin verdiği etki de var. Hepsi birbirine eklenince ideal bir sonbahar albümü. Ama ilkbahardayız yahu.

Albüm müzikal açıdan diğer albümler gibi kaymak tadında. Sakin, yeri gelince noktayı koymayı bilen bir yapıda ama. Folk Rock'ın ayağını biraz gazdan çekmiş versiyonu. Arada giren gitar riffleri ise daha önce söylediğim gibi noktayı koyuyor gerektiğinde. Albümün açılış parçası "Lost Verses" buna en uygun örnek olsa gerek.

Kozelek bir sneeliğine Jose Gonzalez'e bıraktığı yeri geri alıyor tüm ihtişamıyla. Hiçbir noktada günümüzün pop tandanslı Folk Rock'ına kaymadan köklerine bağlı, daha marjinal çizgisini koruyor ve çok başarılı bir albüm sunuyor. Hani geçen günlerde Stephen Malkmus'u inceledikten sonra farklı bir yönden benzer bir zevki almak güzel geldi. "The Light"'ta gitarın bizimle konuşmasını dinlemek. Arkasından bir "Heron Blue" ki kelimeler kifayetsiz. Mutlaka dinlenmesi ve edinilmesi gereken bir albüm. Şanslıyım yağmurlu bir gündü incelerken.

MP3: Sun Kil Moon - The Light
MP3: Sun Kil Moon - Heron Blue

Sun Kil Moon'un resmi sitesi
Sun Kil Moon @ MySpace
Albümü satın almak için

Hiç yorum yok: