31.3.07

Jean Michel Jarre - Teo & Tea (Warner, 2007)

Jean Michel Jarre elektronik müzikle alakalı olsun olmasın, milyonlarca insanın adını bildiği, adını bilmese bile müziğine aşina oldukları biri. Birçok yönden kendisinden sonra gelen sanatçılara yol açmış bir isim. Bunun yanında geride bıraktığı albümlerle yakaladığı başarı ise dudak uçurtacak cinsten. 1948 Lyon, Fransa doğumlu sanatçı bugüne kadar elektronik ve new age türlerinin şekillenmesinde önemli bir etkiye sahip.

Jean Michel Jarre 2000'lerin başından itibaren elektronik müzikle tanışanlar için fazla göz önünde bulunmadı. Verdiği birkaç efsanevi konserle kendini tanıttı ancak 2003 yılında yayınladığı "Geometry Of Love" albümü eski performansından uzaktı. Ancak 1997 yılında Moskova'nın 850. kuruluş yıldönümünde verdiği konseri 3,5 milyon kişinin izlediğini de eklemek gerekir tabii.

Jean Michel Jarre'ın yeni albümünün çıkacağını duyduğum ilk gün kafamda bazı soru işaretleri vardı. Müziğin gelişimine ayak uydurup uyduramayacağı konusu ciddi biçimde önemliydi. Albüm çıkınca kafamdaki soru tamamen yok oldu. Jean Michel Jarre ne yazıkki ayak uyduramamış. Nerede "Rendez-Vous", "Oxygene", "Waiting For Cousteau"'daki reformist bakış açı, nerede bu albüm.

Albüm için söylenecek şeyler fazla aslında ancak bunların çok azı olumlu olabilir. Albüm bir hayli oranda 2000'li yılların başında büyük ölçüde tüketilen Eurotrance ağırlığında. "Fresh News", "Teo & Tea", "Vintage" ve "Teo & Tea 4.00 AM" birebir örnekleri. Bu bile beni hayal kırıklığına itmeye yetti. Her zaman öncü olan ve bu noktada tüm müzik dünyasına katkıları bulunan bir ismin geriye gitmesi üzücü. Bu konuda beklentilerim yüksek olduğu için haksızlık da yapıyor olabilirim. Ama bu yaştan ve böyle bir kariyerden sonra Benny Benassi'cilik oynamanın ne alemi var cidden anlamadım. Orta yaş krizidir belki de.

Ancak albümle alakalı söyleyebileceğim başka bir nokta da kendi eski tarzına yönelik yaptığı çalışmaların güzelliği. Aksak vuruşlarla özüne döndüğü "Beautiful Agony" güzel. Bunun yanında bana göre albümün medarı iftiharı olacak çalışma kesinlikle "Touch To Remember". Fakat dediğim gibi albümde elle tutulacak çok az nokta var. Bu iki çalışma haricinde nereden tutsam elimde kalıyor.

Albümde ayrıca "Partners In Crime 1 & 2"'de ve "Chatterbox"'ta DJ Shadow'u andıran yapılar var. "In The Mood For You" ve "Gossip" ise ambient havasında ki ikincisinde bir nebze elektro nidası da var.

Jean Michel Jarre'ın Resmi Sitesi

4 yorum:

John Malkow dedi ki...

Açıkçası Teo&Tea için ne söyleyeceğimi tam olarak kestiremiyorum,son zamanlarda dinlediğim en iyi elektronik-dans müziği örneklerinden birisi olsa da Aero'daki yeni bir kaç parçadan ya da Geometry Of Love'dan sonra böyle bir albüm çıkartması bana oldukça garip geldi.Çok daha pop olan Metamorphoses albümü bile Teo&Tea'dan daha iyi gelmeye başladı bana,yine de 2000'lerde Jarre'dan çıkan en iyi çalışmanın Geometry Of Love olduğu kanaatindeyim.

gri kent sakini dedi ki...

Teo & Tea albümü malesef hayal kırıklığı yorumlara katılıyorum Çıkış parçası altyapı olarak günümüz elektronik dans müziğinin iyi bir örneği fakat aero nun tadını bulamıyorum ,nasıl bir çalışmayla bu albumu kapatabilecek bilemiyorum ama tek düşüm gözlerimi kapamadan canlı olarak jarre yi izleyebilmek .

Adsız dedi ki...

belki kendi çapınızda haklı olabilirsiniz.fakat eski her zaman cazip olduğu için yenileri fazla beğenmeyebilirsiniz.ama vintage yi ve ok.fo it fast ı es geçmeyin.atb bile vintagenin remixini çıkardı.bence son albümü de güzel.sıkı bi jarrekolik olarak bunları dile getiriyorum

Fresh Farm dedi ki...

Ben biraz daha gelenekçiyim galiba..Jarre' dan hala Chronologie veya Oxygene 7-13 gibi bir hava yansıtmasını isterdim.Yazarın yorumu güzel olmuş bu saatten sonra DJ' ler gibi suni olmaya gerek yoktu bencede.Daha ağır, daha senfonik Calypso 2 tarzı bir albüm düşlemiştim aslında.