19.6.08

Eliane Elias - Something For You - Eliane Elias Sings And Plays Bill Evans (Blue Note, 2008)

Bir süredir Caz incelemelerine ara vermiştik. Bunun temel sebebi de diğer türlerde çok ilgimi çeken albümlerin yoğunlukla piyasaya haldır huldur girmesiydi. Hazır şimdi o albümlerin bir kısmını aradan çıkarmışken ufak bir geri dönüş yapalım.

Eliane Elias Brezilyalı yetenekli bir piyanist ve vokal. Aslında işin vokal kısmına nadiren giriyor yumuşak ve güzel ses rengine rağmen. Bunun temel sebebi de piyanoda çok daha başarılı olması. Günümüzün en başarılı bayan Caz piyanistleri arasında yer alıyor.

Birçok Caz sanatçısı gibi o da yolunu New York'a doğru çizmiş ve uzun zamandır orada yaşıyor. Bunun sonucunda da New York'taki Blue Note'un müdavimlerinden. Bugüne kadar da 2 tane Grammy adaylığı olmasına rağmen ödülü olmaması üzücü.

Eliane Elias kendi albümlerinin haricinde 3 tane de yorumlama albümü çıkardı. Bunlardan iki tanesi efsane Antonio Carlos Jobim'in parçalarına adanmış. Bir tanesi de "Brazilian Classics" adı altında derlenmiş. Son ve inceleme konusu albümü ise bir diğer efsane Bill Evans'ın parçalarının yorumlarını içeriyor.

Bill Evans veya gerçek adıyla William John Evans 1900'lü yıllara imzasını atmış efsanevi bir piyanist. Bugün dinlediğimiz birçok başarılı piyanist ve müzisyene ilham kaynağı olmuş bir isim. Eliane Elias'ın işi ise özellikle yorumlanacak parçaların seçimi açısından bir hayli zor olmuş çünkü önünde 50 albümlük dev bir kaynak var.

Albüm boyunca muhteşem bir piyano resitali var diyebilirim. Bill Evans'ın tarzından farklı, kendine has yorumları getirmiş Eliane Elias. Bu özellikle efsanevi "Waltz For Debby"'de gün ışığına çıkıyor. Trio kavramını değiştiren albüme adını veren parçayı Bill Evans'ın ayakkabılarını giyip kendi dünyasını katmış sanatçı.

Eliane Elias'ın arada bir girip çıkan vokali haricinde kontrbas ve baterinin fonda eşlik ettiği piyano şahseserleri birbiri ardına önümüze koyuyor albüm. Elbette kim ne derse desin orjinali, hele Bill Evans ise, tartışılmaz ancak bu da farklı bir ses ve renk katıyor parçalara. Caz seven biri için kaçırılmaması gereken bir huzur dinletisi. Serin bir ilkbahar akşamüstü şöyle ayakları uzatıp dinlemek lazım hafif esinti eşliğinde.

Bu arada albümde Bill Evans'ın daha önce yayınlanmamış 2 tane de çalışması da var. Marc Johnson'ın keşfettiği "Here Is Something For You" ve "Evanesque" ilk defa karşımıza çıktığından ayrı bir güzel oldu bu.

MP3: Eliane Elias Plays Bill Evans - You And The Night And The Music
MP3: Eliane Elias Plays Bill Evans - Evanesque

Eliane Elias'ın resmi sitesi
Eliane Elias @ MySpace
Albümü satın almak için

Hiç yorum yok: