26.6.08

Philip Glass - Animals In Love (Orange Mountain, 2008)

Animals In Love, Laurent Charbonnier tarafından çekilen bir belgesel ve müzikleri de artık çekinmeden efsanevi diyebileceğim Philip Glass tarafından yapılmış. Belgesel 2007 yılının son çeyreğinde seyircilerle buluştu ancak albümün çıkması 2008'i buldu. Ama hiç şüphe yok, beklemeye değdi.

Minimalist klasik müziğin bu önemli ismi ilerleyen yaşına rağmen üretkenliğinden hiçbir şey kaybetmiyor 71 yaşına gelmiş olmasına rağmen. Bunu görmek ise gerçekten mutluluk verici. Albümü ilk dinlediğim andan itibaren müzikal deha her notada yüzüme vurdu. Belgeselin ruhuna uygun olarak genel çalışmalarından farklı bir şekilde başlamış kompozisyonlarına ve bu da kendini farklı bir şekilde ortaya koymasını sağlamış. Aslında albüm minimalizmin sınırlarını biraz zorluyor. Fakat temelde kendi kültürüne bağlı kalmaya çalışmış. Bunu en iyi "The Gaze, The Scents"'te ve "The Battle"'da ortaya koymuş.

Senfonik orkestrayla günümüzde neler yapılabilirse yapıyor bu adam. Albümün başındaki "Swans Take Flight"'tan başlayarak sondaki "The Swans Return"'e kadar muhteşem bir dinleti her yanı sarıyor. Yer geliyor obualar kontrolü ele alıyor, an geliyor kemanlar sizi sürüklemeye başlıyor, derken Philip Glass'in kullanmayı çok sevdiği xylophone'lar içinizi kıpraştırıyor neşeleriyle.

Elbette belgeselin kendisiyle birlikte seyredildiğinde Philip Glass'in müziğinin asıl etkisi ortaya çıkacaktır (Bkz: The Illusionist veya Kundun) ancak sadece dinletisi bile inanılmaz hisler doğuruyor insanda. Bu üstadın geç dönemi olarak adlandırabileceğimiz bu zamanlarda yaptığı eserlerin hiçbirini kaçırmamak gerekir bence. Ellerine sağlık.

MP3: Philip Glass - Swans Take Flight
MP3: Philip Glass - The Birth Of The Fawn

Philip Glass'in resmi sitesi
Albümü satın almak için

Hiç yorum yok: