6.4.07

Minimal Müzikte Mafya Savaşları

Minimal elektronik müzik açısından iki kutuplaşma günümüzde kendini gösteriyor. Bu kutuplar ise Kuzey Amerika ekolü ve Alman ekolü. Temelinde farklılık içeren tarzların benimsenmesi ve yeni tarzların ortaya çıkmasında bu iki ekol ve üyesi kişilerin büyük etkisi var elbette. Şimdi bu iki ekolü biraz farklı bir şekilde inceleme zamanı geldi.

Kuzey Amerika Minimal Mafyası:

Kuzey Amerika'yi mesken edinmiş minimalist elektronik müzik yapan mafya üyelerinden oluşur. Troy Pierce, Daniel Bell, Akufen, John Tejada, Sutekh, Richie Hawtin, Marc Houle, Mathew Jonson, Robert Hood, Freeform, Niederflur, Heartthrob, Ryan Crosson, John Gaiser, Ben Nevile, Twerk, Rip-Off Artist ve Lee Curtiss gibileri Amerika yerlileridir. Magda ve Matthew Dear gibileri ise devşirme yöntemiyle aralarına katılmıştır. Ayrıca Berg Nixon ve Ryan Crosson en yeni üyeler olarak dikkat çeker.

Kuzey Amerika minimal mafyasının temel olarak ortak özelliği büyük bir kısmının Richie Hawtin'in plak şirketi M_nus etrafında toplanmış olmalarıdır. Bu plak şirketiyle çalışmayanlar ise yine de tüm mafya toplantılarına katılırlar. Bu toplantılar temel olarak ya mafya lideri Don Richie Hawtin’in evinde ya da en kıdemli üyelerden Akufen veya Sutekh’in evinde gerçekleşir.

Minimal Tekno’dan Clicks n Cuts’a, Microhouse’tan Minimal House’a kadar çok geniş bir perspektif içinde çalışmalar yaparlar. Bunun yanında bu türlerin öncüleri arasında yer alır ve her daim yenilikçi tavırları ile kendilerini ortaya koyarlar.

Bu mafyanın kendi içinde güzel bir görev dağılımı vardır. Don Richie Hawtin ve M_nus ekibinin temel sorumluluğu minimal tekno ve minimal house akımıyken Akufen ve ekibinin temel sorumluluk alanı ise microhouse ve clicks n cuts’dir. Birbirlerinin sorumluluk alanını pek ihlal etmezler. Bu konuda diğer gruplara göre çok daha başarılı bir görev dağılımı ortaya koyarlar.

Elbette bu akımın en belirgin farkı Avrupa’ya göre oldukça farklı bir müzik kültüründen gelmiş olmasındandır. Aslında doğrudan bu müzik kültüründen geldiğini söylemek çok da doğru olmasa da mutlaka etkileşimler olmuştur ve bunu da birçok sanatçı açıklamalarında ortaya koyuyor. Özellikle Detroit teknosunun etkisi bu açıdan en yoğun görülen yapıda. Bunun haricinde blues, hip hop, funk etkileri de yer yer kendini gösteriyor. Bunların en çok yüzeye çıktığı çalışmalar ise genel olarak microhouse ve minimal techno oluyor.

Sonuç olarak Kuzey Amerika Minimal Mafyası’nın elektronik müzik dünyasında ciddi bir şekilde ağırlığı var. Karşısındaki en güçlü mafya ise Alman Minimal Mafyası’dır. Almanların "Minimal elektronik müzik akımını biz keşfettik, gidin topunuzu başka yerde oynayın." şeklindeki nidalarina "Biz deneysel takılıyoruz size ne" şeklinde cevap verirler.

Kuzey Amerikalıların bir özelliği de zaman zaman tebdili kıyafet Berlin’de ev tutup (Richie Hawtin, Magda gibi) Alman Minimal Mafyası’nın içine sızmaları ve yeni akımları gizlice takip edip bunları kendi tarzlarına aktarmalarıdır.

Alman Minimal Mafyası:

Minimal müziğe elektronik müzik bakış açısı getiren ilk mafyadır. Ayrica bu konudaki en büyük mafyadır gerek üye sayısı, gerekse yaptıkları işler sayesinde.

Belli başlı üyeleri arasında Wighnomy Brothers, Steve Bug, Michael Mayer, Sascha Funke, Thomas Brinkmann, Guido Schneider, Dominik Eulberg, Tobias Neumann, Gabriel Ananda, Ata, Roman Flugel, Dub Taylor, Andreas Mugge, Mathias Kaden, Martin Landsky, Martini Bros, Superpitcher, Markus Güntner ve DJ Koze yer alır. En yeni üyeleri arasında Duoteque, Phonique, Patrick Chardronnet, Sweet N Candy, Locodice var. Bunun haricinde Ricardo Villalobos ve Thomas Fehlmann gibi isimler küçük yaşta devşirme olarak katıldı bu mafyaya ve o zamandan beri sadık üye olarak çalışıyorlar.

Mafyanın liderliğini Don Michael Mayer yapmaktadır. Steve Bug, Wighnomy Brothers ve Ricardo Villalobos mafyanın diğer kıdemli üyeleri arasında yer alır.

Kuzey Amerikalıların aksine bu mafya birçok plak şirketi etrafında toplanır ancak bunların çoğunun birbirine öyle ya da böyle bağları vardır. Bu plak şirketleri arasında Kompakt en başta gelenidir. Sonrasında PokerFlat, Playhouse, Klang Elektronik, Traum Schallplatten ve Perlon gelir. Mafya üyesi birçok sanatçı plak şirketi ayırmaksızın birçoğu ile çalışır.

Berlin, Frankfurt, Köln, Hamburg gibi birçok farklı konsepte sahiptir bu mafya ve her konseptin temel olarak baz aldığı bir plak şirketi de mevcuttur. Örneğin Berlin ve Köln sert, güçlü ve ezici tarzlarıyla dikkat çekerken Frankfurt daha elektroya yakın duruşuyla ilgi toplar. Hamburg ise birçok yönden daha deneysel bir bakış açısına sahiptir.

Almanların elektronik müziğin genelinde olduğu gibi minimalde de “Bu işi biz başlattık” sevdası vardır. Özellikle Kraftwerk’ten gelen bir aşırı özgüven hakimdir. Ancak şunu da söylemek gerekir ki her ne kadar Kuzey Amerikalılar deneysel ve yenilikçi tavırlarıyla dikkat çekseler de Almanların sürekli yeni yetenek çıkarma potansiyeli çok daha yüksektir. Son dönemde birçok yeni ismi gündeme soktular ve her sene bu benzer şekilde devam etmekte.

Almanların bir diğer avantajı da minimal elektronik müzikle alakalı plak şirketlerinin çoğunun Almanya merkezli olmasıdır. Bu da bölge avantajını Almanların eline sunar.

Türkiye üzerinde ise Alman Minimal Mafyası’nın etkisi çok daha fazla hissedilmektedir. Bunun sebeplerinden biri Almanya’daki tarzların bize daha yatkın olmasıyla birlikte sıkça yaşanan sanatçı performanslarıdır ki Kuzey Amerika’dakilerin gelmesine oranla çok daha fazladır. Bunun yanında Türkiye’den Onur Özer, Batu, Taylan ve İsmail Genç gibi birçok DJ ve prodüktör Almanya Minimal Mafyası’na yakın görünüyorlar. Minimali ise Türkiye’den Kuzey Amerika Mafyası’na en yakın duran isim olarak karşımıza çıkıyor.

Sühan Gürer
Living Indigo 2006

2 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
mafya dedi ki...

güzel derleme olmuş teşekkür ederim.