5.12.07

Public Enemy - How You Sell A Soul To Soulless People Who Sold Their Soul (Hip-Hop Records, 2007)

Bring Tha Noiiiiizeeeee!!! Gelmiş geçmiş en efsanevi müzik grupları arasında 44. yer alan PE'den bahsedeceğim. Haliyle en önemli Hip Hop grubu olarak anıldıklarını da söylememe gerek yok bu noktadan sonra.

Aslında yeni albümlerinde bunu iyice ortaya koyuyorlar "Can You Hear Me" adlı parçada. "Hip Hop'u TRL'de keşfedildi zannedenler, utanmanız gerekiyor. Zaten benim adımı da bilmezsiniz." Bu laf geçirmelerin en nazik versiyonu diyebiliriz. Genelde özellikle ırkçılık, politika ve basına boylu boyunca giriştiklerini söylemek mümkün. Explicit Lyrics taşımayan albümleri yoktur herhalde.

Neyse PE hakkında aslında çok şey söylemeye gerek yok. Run DMC ve Beastie Boys'un temel ilham kaynakları desem yeter mi acaba? Yetmediyse A Tribe Called Quest derim, The Jungle Boys derim ve daha birçok efsane sayabilirim. Ama işin daha ilginç bir yönü var. Grubun İslami yönü de pek hafif değil. Hatta Louis Farrakhan PE'nin sözlerini birçok konuşmasında aralara sıkıştırıyor. Küfürsüzleri tabii.

Açıkçası PE'nin son 3 albümüyle aram çok iyi olamamıştı. Ama artık bunların hiçbirinin önemi yok. Yeni albümleri ile bize gerçek Hip Hop'u sunan grup geçmişi tek kalemde silmemi sağladı.

Albüme 3 kültürden şöyle yorumlar gelebilir:

Amerika - That's HUGE!!!
Ingiltere - MASSIVE!!!
Türkiye - Vay be!

Albüm aynı ismi taşıyan parçayla başlıyor ve gelişine vurmaya başlıyorlar. Toplumdaki tüketim çılgınlığından kıçında başında altın taşıyan Rapçilere kadar durmadan vuruyor. "Black Is Back"'te ise 20. yıllarında geri dönüşlerini kutluyorlar. Rock ekseninde gelişen bu Hip Hop parçada aslında PE'nin gerçek özelliğini görüyoruz. Hip Hop'u tanımlayan ve bununla yetinmeyip müzikal açıdan Free Jazz, Hard Funk ve Rock'ı işin içine sokan bir grup.

Albümün neresine değinsem ne yapsam şaşırdım. Ama işin özü uzun zamandır unutulan bazı erdemleri hatırlatmak, hatta insanların kafasına çakmaya çalışmak temeli oluşturuyor. Bu yaşadıkları köklerine dönüş içerisinde sürekli mesaj veren bir yapıdalar. Müzikal anlamda ise son damlasına kadar etkileyici bir hava var. Tüylerin diken diken olmaması imkansız.

Hip Hop'un eline mikrofon alıp otantik bir melodi önünde bıdı bıdı konuşan altın kaplı bir adamdan ibaret olmadığına inananlar için bir kurtuluş bu albüm. Mutlaka dinlenesi.

MP3: Public Enemy - How You Sell A Soul To Soulless People Who Sold Their Soul?
MP3: Public Enemy - Can You Hear Me Now?

PE'nin resmi sitesi
Public Enemy @ MySpace
Albümü satın almak için

1 yorum:

dino dedi ki...

evet, bu müzik hakkında başvurulması gereken isimlerden public enemy. iyi olan şey, hala albüm yapıyor olmaları. zira insanlar sürekli eski albümlere, yok olmuş gruplara bakmak zorunda kalıyor biraz fikir sahibi olmak için.