31.7.08

Amir Perelman - New Songs Of Jerusalem (Zigota, 2008)

1967 doğumlu telli çalgı üstadı Israilli Amir Perelman'a geldi sıra. Aslında albümü elime geçene kadar kendisini tanımamıştım ama dinledikten sonra mutlaka tanımam gerektiğini hissettim.

Bugüne kadar birçok grubun içinde yer almış ve bunun yanında kendi kurduğu grubuna Djivan Gasparyan, Irshad Hussein Khan ve neyzen Amir Shahasar gibi birçok ünlüyü de konuk etmiş.

Çocukluğundan beri başta Caz olmak üzere özellikle Ortadoğu ve Güney Amerika'dan bize ulaşan müzik tarzlarıyla ilgilenmiş. Zaten müziğinde bu tarzlardan ufak anekdotlar bulmak mümkün. World music adı altında incelenen birçok çalışması var ve hatta bu kadar değişik bölgelerden esinlenmeler içerdiğinden bu tanıma tam olarak uyduğu da söylenebilir.

"New Songs Of Jerusalem" adlı albümü 2002-2007 yılları arasında yaptığı çalışmaların toplamından oluşuyor. Bu sayede bir stüdyo çalışmasından çok Perelman'ın son 6 yılına ışık tutuyor diyebiliriz. Bu albümde özellikle dikkat çeken 2 nokta ise ilk olarak parçaların yoğun Israil, İran, Türkiye ve Ermenistan ezgileriyle bezenmesi ve Perelman'ın gitarı bir sitar gibi çalması.

Albüm genel anlamda çok güzel bir dinleti sunuyor. Ancak albüme adını veren "New Songs Of Jerusalem" adlı çalışma bende inanılmaz izler bıraktı. Başından sonuna kadar muhteşem bir çalışma. Dinlerken insanı kendinden geçiriyor. Bu insanüstü ezgiyi mutlaka dinlemenizi öneririm.

Bunun haricinde albümde tablanın yoğun ve güzel olarak kullanıldığı "Hushi" ve "Hansadwani" çok başarılı. İlki daha Ortadoğu ağırlıklı melodisi sayesinde ancak diğeri kesinlikle Hindistan havası taşıyor.

Dünya müziklerinden hoşlananlar için dinlenesi bir kolaj olmuş. Benim de yeni tanıştığım bu yeteneği dikkatle izlemek lazım bundan sonra. Geç olsun güç olmasın. Bu arada Amir Perelman yeni bir oluşumla (Altı kişiden oluşuyor) birlikte yakın zamanda karşımıza çıkacak. Yeni oluşumun adı "New Song Of Jerusalem Ensemble". Bu oluşum albümdeki dünya müziğinden bir nebze daha geleneksel Yahudi türkü ve şiirlerinin caz versiyonlarını sergileyecek. Bu yeni oluşuma buradan ulaşabilirsiniz. Amir Perelman'dan gelişmelerle ilgili başka bilgi alırsam ileteceğim.

MP3: Amir Perelman - New Song Of Jerusalem
MP3: Amir Perelman - Hushi

Amir Perelman @ MySpace
Albümü satın almak için

Hiç yorum yok: