18.12.07

Les Savy Fav - Let's Stay Friends (French Kiss, 2007)

Bazı gruplar vardır, albümleri güzel ama hele bir canlı performanslarını izlesen, süper diye anlatılır durur. Bu gruplardan bir tanesi de Les Savy Fav. Elbette bu anlatımda mesela vokalistleri Tim Harrington'ın bir konserleri başlarken 2 metrelik kukla köpeğin içine girip seyirciler arasında dolaşması ve daha sonra kimse ne olduğunu anlayamadan sahneye çıkıp şarkı söylemeye başlamasının da etkisi olabilir. Ama her şey bir yana, grup her canlı performansında sürekli anlık anekdotlar katıyor ve bunları ellerinde bulunan bir diğer güzellik olan müzikleriyle birleştirip eğlenceli geceler yaşatıyorlar.

Les Savy Fav son dönemde New York'un geleceğe yönelik umutla baktığı gruplardan biri. Ancak kendine has özellikleri de yok değil. Bir kere hayatlarında müziğe öncelik vermedikleri çok açık. Son olarak 2004 yılında Single'larını topladıkları albümle kulaklarımıza konuk olan grup daha sonra bir anda sessizleşti. Grubun bütün üyeleri özel hayatlarına ve kendi deyimleriyle "gerçek işleri"ne döndüler.

Şimdi de yeni albümleri geldi bu Punk Rock grubunun. Hani önceden belirteyim, Punk Rock'ın pek bir hayranı değilim. Ama Les Savy Fav ne yapıyorsa beğendiriyor bir şekilde bana kendini. Bunda parçaların sözlerinde hem geçmişte yazdıkları şarkılara, hem de kendilerine gelen eleştirilere değinmek de yer alıyor. Bu sempatik atışmalar oldukça sıcak bir ortam yaratıyor.

Müzikal açıdan da New York'tan gelmenin belirli etkilerini görmek mümkün. Hani birçok noktada gerek Funk, gerekse Disco kültürünün verdiği o "Haydi eğlenceye" hissiyatı var. Chk Chk Chk ve LCD Soundsystem'da da gördüğümüz bir yaklaşım ve hepsi kendi türlerinde önemli yerlerde. İngiliz pesimizminden uzak. Hah işte bunu seviyorum galiba ben.

Albüm genelinde güzel ve eğlenceli. Dozajını iyi ayarlayarak sunmuşlar ama açık olan nokta canlı performanslarda kesinlikle bu dozajı artırabilecek yapıda parçalar. En iyi albümleri değil bence ama bu iyi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. E albümde nazar boncuğu olmaz mı, tabii var, "Comes & Goes". Apaçık bir gereksiz parça.

Bu New York'lular işini biliyor. Aralıklarla albüm çıkarıyorlar sanki yılı parsellemiş gibi. Sırayla da almak gerekiyor çünkü dinlettiriyorlar, aldırıyorlar. Daha fazla söze ne hacet.

MP3: Les Savy Fav - The Year Before The Year 2000
MP3: Les Savy Fav - Patty Lee

Les Savy Fav'in resmi sitesi
Les Savy Fav @ MySpace
Albümü satın almak için

2 yorum:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

İtiraf etmeliyim ilk defa duyuyorum bu grubu...

Sühan Gürer dedi ki...

Bu itiraftan sonra nasil buldugunu da sorayim:)