30.12.07

Burial - Untrue (Hyperdub, 2007)

Elektronik müzik çevrelerinde zaman zaman rastladığımız türden bir isim Burial. Bizim açımızdan bir John Doe vakası kendisi. Adını gizli tutmayı tercih eden prodüktörlerden. Bundaki temel amaç Underground kültürünün temellerinden olan "Esas olan müziktir. Gerisi sadece detay. Müzik olduktan sonra isme gerek yoktur." mantalitesi.

Daha önce çıkardığı ilk solo albümü "Burial"'ın ardından Dubstep çevrelerince ilgi odağı haline gelen, kimdir bu diye incik cincik edilen, Hyberdub plak şirketinin sahibi Steve Goodman'ı baskı altında bırakan Burial, yeni albümüyle Elektronik müziğin 2000 yılından beri düzenli yükselişteki bu türünün en ilgi çeken isimlerinden biri haline geldi.

İlk albümünün başarısı bir bakıma kendisiyle savaşması sonucunu doğurmuş. İlk albümünün çoğunu evindeki stüdyosunda hazırlayan ve buna yine sadık kalmak isteyen Burial, bu popülarite sebebiyle beğeni kaygısı içine girdiğini ve bundan sıyrılmanın uzun bir zaman aldığını da iletmiş bir röportajda.

Gelelim "Untrue" adlı yeni albümüne. Bir kere Dubstep'e yaklaşımındaki atmosferik öğeler sebebiyle doğrudan ayrılıyor genelden. Dubstep'in önemli isimleri Benga, Skream, Caspa ve L-Wiz'le karşılaştırdığımızda bu fark ediliyor. Bir taraf Breakbeat kökenli güçlü baslarla ağırlığını ortaya koyarken Burial tamamen farklı bir yönden geliyor. Bir zamanın IDM'deki bölünümünü andırıyor bu gelişme, Aphex Twin vs Boards Of Canada misali.

Albüm müzikal açıdan üst sınıfta. Ses kesiti kullanımı oldukça bol. Bazı noktalarda vokalle birlikte microhouse'u anımsatacak derecede. Aslında hani bir sallama yapma şansım varsa Burial Ambient Dubstep yapıyor diyebilirim. "In McDonalds", "Near Dark" ve "Endorphin" doğrudan bu sallama tanıma uyar.

Albümde vokallerin kullanımı da House ekolünü andıracak yapıda. Sanırım müzikal açıdan bu zenginlik ve Burial'ın tamamen içine kapandığı noktalarda yaptığı prodüksiyonlar ona bu başarıyı getiriyor. 2007'nin dinlemeden geçilmemesi gereken albümlerinden biri. Tavsiyeye hacet yok. Albüm kendini gösteriyor her notasında.

MP3: Burial - Archangel
MP3: Burial - Ghost Hardware
Bonus MP3: Bloc Party - Where Is Home (Burial Remix)

Burial @ MySpace
Albümü satın almak için

3 yorum:

Kıvanç Bilgin dedi ki...

IDM'e yaklaştığı konusundaki yoruma, "ambient dubstep" tanımına, hemen her şeye katıldım. Bir de adını öğreneydin adamın, kusursuz olacağıdı :)

Humeyra dedi ki...

uc linkte calismiyor artik sayin suhan dikkatlerinizi cekiyorum. 8.4.'den fazla vermissindir sen, gonlu bol insan.

fatih koç dedi ki...

tebrikler çok keyif aldığım bir blog yaratmışsın, yazmaya devam ;)