14.2.08

Felix Kubin Und Das Mineralorchester - Music For Theatre And Radio Play (Dekorder, 2008)

Felix Kubin Noise söz konusu olduğunda akla ilk gelen isimlerden biri. 8 yaşından beri müziğin içinde olan, 18 yaşından beri de Noise ve deneysel türlerde yoğun çalışmalar yapan bir isim. Üretkenliği ise ayrı bir tez konusu olabilir. Albüm olarak değil ancak üst düzeyde çalışma üretme kapasitesi yüksek biri. Aslında geçen sene çıkardığı "Axolotl Lullabies" adlı albümü incelemediğim için Misak bey'den de bolca fırça yemişliğim de var.

Dadaizme kendini vermiş Kubin arada radyo oyunları da yazıyor, filmlere müzik besteliyor. Zaten albümün adı da buradan esinlenilmiş. Ama bana göre Kubin'in önemli bir özelliği ve kendisine belki bu kadar ilgi duymamı sağlayan şey Karlheinz Stockhausen'ı ve Kraftwerk'i kendine örnek alması.

Detayları geçtikten sonra albüm hakkında söylenecek şey çok önemli bir çalışma olduğu. Hakkında çok şey bilmediğim ancak adından övgüyle bahsedilen Das Mineralorchester ile birlikte sakin, dingin, müzikal açıdan zengin ve huşu ile dinlenen bir albüm çıkıyor karşımıza. Bunun en temel sebebi albümün bu iki ismin birlikte yapmış oldukları tüm çalışmaların bir derlemesi olması herhalde.

Albümü dinlerken doğrudan bir radyo oyununun parçası olabileceği akla geliyor hakikaten. Hani güdülenme de olabilir ancak parçalar bir hikayeyi sözler olmadan anlatmaya çalışıyor. Tür olarak Avant Garde'ın ciddi ağırlığı var. Bunun yanında bu türün gereksinimi olan deneysellik de bolca bulunuyor. "Fischrevue"'de olduğu gibi Jean-Jacques Perrey modeli bir Moog havasıyla da karşılaşabiliyorsunuz. Aslında esinlenmeleri saymakla bitmez çünkü parçaların müzikal yapısı o kadar zengin ve değişkenki her dörtlüğü başka bir şeye benzetmek mümkün.

Güzel bir derleme olarak mutlaka dinlemeniz gerekir. Elbette Felix Kubin'in alışageldik Noise yaklaşımından çok uzak olabilir ama yine de onun yeteneğini birebir gözler önüne seren bir çalışma olduğunu söyleyebilirim rahatlıkla.

MP3: Felix Kubin Und Das Mineralorchester - Fischrevue
MP3: Felix Kubin Und Das Mineralorchester - The New Weapon

Felix Kubin'in resmi sitesi
Felix Kubin
Albümü satın almak için buradan mail atabilirsiniz (Bana değil tabii, Dekorder'a)

Hiç yorum yok: