6.10.07

Hard-Fi - Once Upon A Time In The West (Warner, 2007)

Hard-Fi Staines merkezli bir İngiliz İndie Rock grubu. Grup Richard Archer'ın vokalde, Kai Stephens'in bas gitarda, Ross Phillips'in gitarda ve Steve Kemp'in bateride yerlerini almasıyla oluşuyor. Kendilerini 2005 yılında birçok derginin en iyi albümler listesine giren "Stars Of CCTV" albümleriyle de tanıyoruz. Aslında ben Harun İzer sayesinde tanımıştım ne yalan söyleyeyim. Hem niye söyleyeyim. Kendisi Best Of 2006 listesine bile sokmaya çalışmıştı bu albümü.

İlginçtir ki 2005 yılında çıkardıkları albüm önce bir furya ile büyük ilgi gördü, daha sonra ilgi azalırken bir anda tekrar bir akım başladı ve albüm çıkışından 6 ay sonra İngiltere'de 1 numaraya fırladı. Hani açıklamakta zorlanacağım bir durum.

Grubun müziği bildiğimiz enerjik İndie Rock gruplarına ek olarak biraz Punk Rock havası da taşıyor. Sanırım beğenisindeki temel öğe de bu iki türü güzel bir şekilde birleştirmesi. Zira özellikle İngiltere'deki Punk Rock beğeni potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda bunu moda olan İndie Rock ile birleştirmek pek de sihirli olmayan bir formül. Ama Hard-Fi gibi başarılı bir şekilde yapmak işin püf noktası. Bu arada Hard-Fi grubu The Clash hayranlıklarını da açıkça belirtiyor.

Yeni albümleri Eylül ayının 2. yarısında çıktı. Albümün kapağı bir tartışma konusu oldu. Hani daha önceki albümlerinin kapağı düşünüldüğünde bu çok da şaşırtıcı bir şey değil aslında ama yine de büyük plak şirketleri ortalığı karıştırmayı ve farklı olana karşı çıkmayı seviyorlar. Ama sonuçta vız gelmiş tırıs gitmiş. Albümde kapak resmi yok.

Müzikal açıdan eskisinin devamı bir havadalar. Bunun yanında bir nebze Killers vari enerjik İndie Poppy Rock benzerliği dikkatimi çekiyor. "Television" adlı parçayı da birine benzetiyorum ama nedense çıkaramadım. Ama birine çok feci benziyor. Albümün açılış parçası "Suburban Knights" zaten ortalığı inletiyor yeterince. Çok güzel ve enerjik bir parça. Festivaller için biçilmiş kaftan misali. Heeeeeey, Ooooooo. Gider böyle deliler gibi valla.

"I Shall Overcome" bana bir Pop şarkının altyapısını almış gibi geldi. Enrique Inglesias mı desem bilemiyorum ama güzel yakışmış parçanın üstüne sonuçta. Parçada da klasik şehir hayatının zorluklarından bahsediyor gençler. Bu onların sözlerinin en temel konusu herhalde. Nadiren romantizmin zorluklarına da giriyorlar. Zorluk nerede varsa oradalar bir bakıma. Ama sözlerle parçaları uygun kotarıyorlar.

"Watch Me Fall Apart" albümdeki ciddi anlamda tek farklı parça ve çok sevdim. Senfonik Rock türündeki parçayı gerek vokal, gerek melodisel anlamda çok iyi bir temele oturtmuşlar. "I Close My Eyes"'da ise birebir modern The Clash karşımızda. Çok güzel bu da. Amanın "Can't Get Along (Without You)"'da da var bu durum. Ama bu sefer hoş, tam güzel diyemem. E eskisini (The Clash) yaptığım gibi yenisini de kucaklıyorum haliyle. Çaktırmayın.

MP3: Hard-Fi - Tonight
MP3: Hard-Fi - Watch Me Fall Apart

Hard-Fi resmi sitesi
Hard-Fi @ MySpace
Albümü satın almak için

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bir Hard-Fi hayranı olarak yazıyı oldukça beğendim. Güzel tespitler yapmışsın.