14.10.07

Mark Knopfler - Kill To Get Crimson (Warner, 2007)

Nasıl anlatılır bu adam? 1977'de git sen Dire Straits'i kur, sonra tam biz ısınmaya başlamışken 1991'de grubu dağıt ama kendi kendine çalışmaya devam et. Bu arada gelmiş geçmiş en iyi 27. gitarist seçil, film müzikleri yap, onu yap bunu yap. Arkanda benim diyen gitaristlerin bile şapka çıkardığı bir kariyer bırak.

İskoç Mark, bizde çok iz bıraktı. MTV'de yayınlanan ilk klip "Money For Nothing"'di ve son döneme kadar çok sık yayınlanırdı. Klibi o kadar çok seyrettim ki hala ezberimde. Bir "Sultans Of Swing", bir "Love Over Gold", "Brothers In Arms", "Tunnel Of Love", "So Far Away", "Walk Of Life", "Calling Elvis", "Heavy Fuel". Gider bu liste daha.

Mark Knopfler 91'den sonra solo kariyerine başladı ve içlerinde en sevdiğim "Wag The Dog"'unki olmak üzere birçok film müziğine imza attı. Bunun yanında stüdyo albümleriyle de bizi mahrum bırakmadı yeteneğinden. Geçen ayın ortasında da yeni albümüyle bizlere tekrar merhaba diyor.

"Kill To Get Crimson" bizlere anıları hatırlatmak amacıyla yapılmış bir albüme benziyor. Elbette Dire Straits enerjisinden uzak ancak bu sefer de göz pınarlarını hedef alıyor. Aile muhabbetlerinde şarkı söyleyen aile büyüğü edası var. Albüm bu derece sıcak ve samimi.

Albümün genelinde akustik gitarın ağırlığını görüyoruz. Bunlarla yağmurlu bir sonbahar gününde pencere önünde kitap dinlerken insanı mutlu edecek bir müzik yapmayı başarmış. Başarmış demeye pek gerek görmüyorum aslında, bekleneni karşılamış sadece.

Bazı noktalarda, özellikle "We Can Get Wild"'da ciddi bir Chris Rea havası var. Benzeri "Punish The Monkey" adlı çalışmada da var ama parça o kadar güzel ki bir laf edesim yok. Bunun bir sebebi de eski Dire Straits havasını da içinde barındırması. Doğrudan Dire Straits hayranlarını mutlu edeceğine emin olduğum bir parça.

Kitapçıktaki resimlerden Mark'ın artık yaşlandığını ve biraz da kilo aldığını görmek mümkün ama formundan hiçbir şey kaybetmediğini söylemeliyim. Yine aynı karizma, yine aynı yetenek, yine o tanıdık sesle kulağımıza esen güzel melodiler. Sonuçta dinlenesi, güzel bir albüm.

MP3: Mark Knopfler - True Love Will Never Fade
MP3: Mark Knopfler - Punish The Monkey

Mark Knopfler resmi sitesi
Albümün Türkiye distibütörü Topkapı Müzik
Albümü satın almak için (Türkiye'de DnR'larda var ama Internette yok)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sultans of swinggggg... :)