9.2.08

Grand Pianoramax - The Biggest Piano In Town (Obliqsound, 2008)

Montreux Caz Festivali'nde en başarılı solo piyanist seçilen Leo Tardin'in projesi Grand Pianoramax ikinci albümünü çıkarıyor. Albümün adından da anlaşılabileceği gibi Leo'nun egosu Mars'a ulaşmış durumda Montreux'daki başarısı sebebiyle.

Daha önce projesinin adıyla bir albüm çıkaran ve eleştirmenlerden yüksek notlar alan Leo bu sefer çizgiyi daha da yukarı taşımayı hedeflemiş. Albümde kendisine bazı tanıdık isimler de eşlik etmiş. Tom Waits'in bateristi Deantoni Parks ve Coco Rosie'den Celena Glenn ilk gözüme çarpanlar. Turneye çıkarken de bazen isimlerde değişmeler olduysa da genelde albümdeki çizgiye bağlı kalmaya çalışmış.

Albümün temeli doğaçlama üzerine kurulabilir. Caz'da bunun önemini de yadsıyamayacağımıza göre baştan dikkat çekici bir hale giriyor. Ancak doğaçlama yapan yeteneklerin kim olduğu burada önem kazanıyor. Açıkçası uçuk kaçık bir doğaçlama albümde neredeyse hiçbir noktada yok. Birbirine uygun ilerleyen, arada ufak dokunuşlarla ritmi veya melodiyi farklı noktalara kaydırıyorlar.

Doğruyu söylemek gerekirse albümün adındaki yüksek ego sebebiyle biraz olumsuz yaklaştım başta ancak geçen her saniye ve akan her nota fikrimi değiştirdi. Adam boşuna yarışmayı kazanmamış, boşuna o lafı etmemiş. Hani yine çok iddialı ama olsun, altından kalkmaya çalışıyor her şekilde.

Bana albümde en ilginç gelen nokta MC'ler. Caz türünde fazla karşımıza çıkmayan bir füzyona girmiş. En azından benim bilgim dahilinde pek yoktu. Canlı performanslarında da MC kullanıyor Leo. Albümü dinlerken bir ara konser kaydı dinliyor gibi oldum. Son 2 haftadır da bir DnB bir de Dubstep gecesine gidince MC olayı acaip hoşuma gitti. Sormayın İngilizleştim bu ara. Ama unutmadan eklemek lazım, Hip Hop ritmlerinin yanında bol bol Funk esintileri de yer alıyor. Tabii Spleen'in Fransızca vokalleri de "The Hook"'ta çok hoş bir ortam yaratıyor Celena Glenn'in vokalinin yanında.

Beklentilerimin çok üstünde, çok güzel bir albümle karşılaştım. Dinlemekten çok zevk aldığımı ve geldiklerinde doğrudan biletimi alıp bir de canlı seyretmeye gideceğimi söyler, IKSV'ye ve Akbank'a selamımı iletirim. Buraya da ufak bir not ekleyeyim, Leo Tardin başka bir projeyle daha önce Babylon'a geldi ama onu saymıyorum.

MP3: Grand Pianoramax - Showdown (Ft Mike Ladd)
MP3: Grand Pianoramax - The Hook (Ft Spleen & Celena Glenn)

Grand Pianoramax @ Obliqsound
Leo Tardin @ MySpace
Albümü şimdiden sipariş etmek için

3 yorum:

Harun İzer dedi ki...

bu albüm bizim arşivde var ama pek fazla ilgimi çekmemişti, bir iki iyi parça vardı sanırım. senin hatrına tekrar bir dinleyeceğm suhan'cm :)

Sühan Gürer dedi ki...

Tesekkurler beyim. Bu arada dun aksamki konuda mesaji attim, beklemedeyim pih pih tamam.

Adsız dedi ki...

Cok begendim. Derhal albumu edinicem:D