24.4.08

The Grid - Doppelganger (Some Bizarre, 2008)

Zamanında "Swamp Thing" ile ben lisedeyken fırtına gibi esen The Grid çok uzun bir aradan sonra yeniden karşımıza çıkmaya heveslenmiş. Böyle uzun aralar ve geri dönüşler genel olarak pek tutmuyor. The Grid'in duruma bakma zamanı ise geldi.

The Grid Soft Cell'in eski üyesi David Ball ve Richard Norris'ten oluşuyor. 1988'de kurulan grup ilk albümünü 1990'da yayınladıktan sonra 1995'te 4. albumunu yayınlıyor ve sonrada derinlere gömülüyor. Grup ancak David Ball neredeyse 50 yaşına girecekken yeniden ortaya çıktı. Vay canına dememek elde değil.

Doppelganger albümü aslında geçmişteki eğlenceli elektronik müzik bakış açısının bir uzantısı. Bunca aradan sonra hala böyle devam edebilmeleri takdire şayan. Albümde farklı tarzlarda ve altyapılarda çalışmalar var. Bunun yanında temel öğe olan olumlu bakış açısı da aynı şekilde devam ediyor.

Elbette eskiye oranla yaşlanmış olmalarının etkisinden midir bilinmez ama daha ağır ritmdeler. Bunun yanında Funk ve Disco unsurları çok daha etki kullanılmış ve bu arayı iyi kapatmışlar. Buna iki örnek "8 Miles From Memphis" ve "Vibration" adlı parçalar. Her yanlarından Funk akıyor. Hatta "Vibration" biraz da modern New York ElectroFunk'ına da benziyor. Bunun yanına Soft Cell'in devamı gibi duran ve hafif yavan bir Trance'i andıran "Pleasure Control" da var ne yazıkki. 1998'in Paul Van Dyk'ından esinlenmeler var sanki. Ancak olumsuzluklar genel olarak bununla sınırlı.

Tabii dürüstçe söylemek gerekirse günümüzün gerisinde kalan bazı noktalar göze çarpıyor. İleriye dönük bir çalışma değil kesinlikle. Ama 13 seneden sonra ilk albümünü çıkartan bir gruptan bundan iyisini beklemek haksızlık olur. Tabii yaptıklarının elektronik müziğin bir uzantısı olduğu ve bu türün onların son albüm çıkardığından beri inanılmaz bir devinimle ilerlediğini de hesaba katmak lazım. Adamlar Minimalist parçalar yapmaya başlayacak değiller ya.

Diğer dokundukları türler arasında o yıllarda yeni yeni göze batan IDM'e yakşalan basit altyapılı "Slinker" ve "Closer" var. "Closer"'da biraz Pop yan etkisi de var. Oldskool Electro semalarında gezinen ve LFO'yu andıran "Pure Statik" dinlenebilir. En olmadı The Orb'un geçmiş dönemlerine uzanan geniş melodili "Mighty Heroik" ve yeni dönemlerinden "Three Floors Above You" da dikkat çekiyor. Sonuçta sadece bana yeniden "Swamp Thing"'i dinlettiği için bile ısındım albüme. Eskiye ve bugüne uzanan çalışmalarıyla da hoş bir yere sahip oldu bu sene için.

MP3: The Grid - 8 Miles From Memphis
MP3: The Grid - Vibration
Bonus MP3: The Grid - Swamp Thing

The Grid @ MySpace
Albümü satın almak için

Hiç yorum yok: