25.8.06

Marc Houle - Bay Of Figs

Marc Houle'u bircok kisi M_nus'tan cikan ilk albumu "Restore"'dan, M_nus'in toplama albumundeki "East To West" adli parcadan veya daha onceki remixlerinden hatirlayabilir. Kendisi ayrica "Run Stop Restore" adli grubun uyesi Magda ve Troy Pierce ile beraber. Yeni albumunu M_nus etiketiyle cikaracak olan Marc Houle, kendine ozgu bir tarza sahip. Albumde de tarzini acikca sergiliyor.

Albumun ilk parcasi albume de adini veren "Bay Of Figs". Daha bu parcadan Marc Houle'un sample'lari parcaya mukemmel zamanlamayla yerlestirme ozelligi (Yetenegi) ortaya cikiyor. Bunun haricinde albumun genelinde de etkili olacak minimal ile techno tarzlarinin basarili uyumu goze carpiyor. Fondaki filtrelenmis alarm sesi ise ilk parcada albumde gerekecek enerjiyi toplamanizi sagliyor.

Arkasindan gelen "Stacks And Stacks" ise baskin minimal bir minimal yapiyla basliyor. Minimalist melodinin uzerine gelen vuruslarin zekice bezenmesinin ardindan gelen ziller de havayi yogunlastiriyor. Filtrelenmis vuruslar ise daha sonra ekleniyor ve parcada zaten bol olan enerjiyi pekistiriyor.

"Thirds In Trees" adli ucuncu parca guclu vuruslarla giris yapiyor. Vuruslara birebir uygun yapida gelen melodinin ardindan eklenen her parca bu duzene tamamen saygi duyar cinsten. Daha sonra eklenen el cirpma sample'lari ise her seyin duzenli olmasina karsi gelen yaramaz cocuklar gibi aksaklik yaratiyor. Minimalist yapidaki parcaya en son eklenen kesik klavye dokunuslari ise atari oyunu muziklerini andiriyor ve parcaya hemen uyum sagliyor. Sanki eksik olan bir sey varmis da girmesini bekliyormussunuz hissi yaratiyor adeta.

Dorduncu parca "Black Jack 13" ise ise gidilen bir Pazartesi sabahi gibi karmakarisik duygularla basliyor. Daha sonra gelen melodi ise yogun Pazartesi sendorumunu sona erdirmeye calisiyor. 90'larin basindaki techno orneklerini hatirlatan melodi daha sonra karmasayi tamamen sona erdiriyor ve huzura ulastiriyor.

"Fat Cat" adli parca ise vuruslariyla uyandiriyor bir anda bir onceki parcada var olan nostaljik havadan. 90'larin sonundaki sert ve guclu technolari andiran yapisiyla bir anda dort bir yani sariyor. Sample'larin girisi ise yine zamanlama acisindan etkileyici.

"Edaname" albumdeki altinci parca ve kesik tiz bir melodiyle basliyor. Melodi daha derinde kalan vuruslarla destekleniyor. Melodideki degisimi zillerin girisi takip ediyor ve eklenen bugulu bir sample'la birlikte minimalist hava tamamlaniyor. Daha sonra melodi hafif bir yanki efekti ile "2001: A Space Odyssey" filmini andiriyor. Dikkat etmeyene kendini tekrarlayan itici bir ses gibi gelebilecek melodi aslinda bir hayli degisim geciriyor kendi icinde.

Yedinci parca "Items And Things" ise techno bir yapiyla basliyor. Her ne kadar parcadaki ogeler minimal bir havada girse de parca 2. dakikadan itibaren techno'ya agirligini iyice koyuyor. Melodik techno yapisiyla setlerde de gonul rahatligiyla yer alabilecek moda girdikten sonra keskin vuruslari daha bir hissedilir hal aliyor.

"Lachs" adli parca takip ediyor ve yine techno altyapisiyla baslayan parca yedinciyi parcaya nazaran farkli havasiyla dikkat cekiyor. Bilimkurgu filmlerini andiran melodisi parcayla birlikte sizi de astral seyahate cikariyor. Melodi yavas yavas minimal bir hal aliyor ve bu sample'larla da destekleniyor. Parcada surekli bir gelgit hareketi mevcut ve bu da sizi bir o yana bir bu yana dalgalandiriyor.

Albumdeki son parca "Manager" ise yogun bir minimalist techno havasiyla cikiyor karsimiza. Vuruslar o kadar guclu ki subwoofer yerinde ziplamaya basliyor. Arada bir gidip gelen uyarici sample'la birlikte gelisen parca sizinle birlikte nefes alip veriyor adeta. Kalp ritminizi kendi ritmiyle esitliyor.

Albumun geneline bakacak olursak Marc Houle'un degisik parca yapisi, parcaya ekledigi sample'larin zamanlamasi ve vuruslarin ozgun kullanimi itibariyle gercekten cok basarili. Son donemde produksiyonlari ile daha da dikkat ceken Marc Houle acisindan hakettigi bir album. Umarim ona layik olan ilgi gosterilir bu album sayesinde.

Hiç yorum yok: