11.9.07

Modeselektor - Happy Birthday (Bpitch Control, 2007)

Gernot Bronsert ve Sebastian Szary 'den oluşan Bpitch Control'ün çılgın ikilisi Modeselektor 2 yıl aradan sonra yeni albümleriyle karşımızda. Yine aynı dönemde albüm turnesi kapsamında, düzenlediğim "Spektrum Nights" gecelerinin de konuğu olan ikilinin nasıl eğlendirdiğini o gece orada olanlar gördü. Gerek albümden, gerek albüm dışından parçaları düzenleyerek muhteşem bir canlı performans sergilemişlerdi.

Ve şimdi kaldıkları yerden devam ediyorlar. Buna en ufak şüphe dahi yok. Çok benzer bir tarz, yine tekno kökenli (Alman olmalarından kelli) bir havadalar ama ilk albümdeki broken beats, big beat, hip hop, eğlenceli ne varsa albümde toplanmış. Rapçi TTC yine bu albümde de var. Onun dışında Maximo Park ve Thom Yorke de albümde yer alıyor.

Neyse albümün içine gelelim. "Godspeed" doğrudan gümbür gümbür geliyor. Teknoya yeni bir bakış açısı. Aksa ritmlerle güçlü bir parça ve kesinlikle iddialı. "2000007" ise TTC vokaliyle çok güzel geliyor. Yoğun synth'lerle birlikte Fransız rapçinin vokali oldukça değişik bir uyum sağlamış. Albüme adını veren "Happy Birthday" ise eğlenceli bir melodiyle başlayıp arkasından vuruşların girmesiyle şahlanıyor. Hani doğumgünü kutlamak için ideal parça diyemem ama kesinlikle kulüpler için uygun.

"Let Your Love Grow" ise reggae vokaliyle başlıyor ve arkasından Apparat geliyor. Gelmiyor tabii aslında ama onun parça yapılarına çok benziyor bu parçanın da yapısı. Sadece biraz daha agresif. "BMI"'da ise Otto Von Schirach IDM altyapısıyla karşımıza çıkıyor. Elbette Otto'nun normal prodüksiyonlarına göre vuruşlar daha güçlü ve kendinden emin. Ama karşımızda öz be öz IDM duruyor. Albüme farklı bir hava katmış her ne kadar ben o derece ısınamadıysam da parçaya. "BM Ocean" yakşalık 2 dakikalık bir ambient, noize arası veriyor tüm sert vuruşlara. Beğenmeyen geçebilir.

Aranın ardından "Sucker Pin" ile Kavinsky paşamızın esintisi geliyor. Parça Kavinsky adıyla çıksa hiç yadırgamazdım. Sert, hızlı ve tekrarlı synth'lerin arkasında esaslı vuruşlar. Son dönemde Kavinsky'e iyice taktığım için iyi geldi bu da. "The First Rebirth" Ortaçağ melodisi üzerine gelen hafif Trance yapıyı içeriyor. Sonlarında yine Apparat esintili aksak vuruşlarla tamamlanıyor parça. "The Dark Side Of The Frog" 1 dakika sürüyor ve derinden gelen "2000007" devamı gibi. Parça "The Dark Side Of The Sun" olarak giriyor tekrar ama bu sefer derinde falan değil, düpedüz beynime vuruyor. Vokalde TTC yerine Puppetmastaz var. Wesside'a düpedüz meydan okuyor bu çocuklar yahu.

"Black Block" ile bu sefer David Carretta veya Terence Fixxmer geliyor. Gelmiyor da anlayın artık. Güçlü synth'lerle Grenoble elektro-teknosunun karışımı. Peh peh. Kolonlarım ağlıyor. Ben de dans ediyorum ama. Gigolo Records'ı yad ediyorum bir andan da. "Edgar" ise bu albümde sıkça gördüğümüz yüksek melodilerin yanındaki aksak vuruşlar olarak söyleyebilirim. Biraz melankolik. Ne birazı, bayağı. "Hyper, Hyper"'da İngiltere'ye uzanıp biraz dub-stepe giriyoruz. Ama synth'ler umarsızca. İngilizler kesin tepki koyar buna. Ama ne derlerse desinler güzel. "Late Check-Out" ile yine ara geliyor 38 saniyelik. Uçak beklerken bir havalaanı lobisindeki piyanoyu dinliyoruz galiba.

"The Wedding Toccata Theme" apaksak ritmlerle giriyor. Kesik bir vuruş yapısının yanında güçlü bir synth melodisi var üstte. Sonra alttan başka bir tanesi giriyor tizden. Bir şeye benzetemedim ben. "The White Flash" Thom Yorke ile birlikte geliyor. Etkisi ortada. Bir anda durulan vuruşlar duygusal bir havaya bürünüyor. "Eraser"'a oranla biraz daha güçlü tabii yine de. Ama Thom Yorke efendimizin Radiohead albümünü çıkarmak yerine nelerle uğraştığını görebiliyoruz tabii. Albümü kapatan parça (18 oldu artık yeter) "Debouttoner" yine synth melodisiyle eşliğinde güçlü vuruşlara sahip. Bu sefer aksak maksak dinlemeden doğrudan teknoya giriyor Modeselektor. Bunca ses içinde şükür ki Kavinsky modeline girmemişler yine. Böylesi daha güzel olmuş.

MP3: Modeselektor - 2000007
MP3: Modeselektor - The Dark Side Of The Sun

Modeselektor @ Myspace (Ana sayfaları buraya yönleniyor)
Satın almak için

Hiç yorum yok: