24.9.07

Swod - Sekunden (City Centre Offices, 2007)

Bu aralar City Centre Offices'a (CCO) iyice takmış durumdayım. Ama elimde değil. Elektronik müziğin böylesine güzel varyasyonlarını karşıma çıkardıkça elimde olmadan tutulup gidiyorum. Bu sefer karşımızda 7 Eylül'de albümü çıkan Oliver Doerell ve Stephan Wöhrmann (Swod) var. Swod adı da isim ve soyadlarının ilk harflerinin birleşmesinden geliyor.

Oliver, CCO'dan Dictaphone takma adıyla birçok plak ve albüm çıkardı. Grupta elektro gitar, bas gitar çalıyor ve elektronik müzik altyapılarıyla ilgileniyor. Stephan Wöhrmann ise piyano ve bateride yerini alıyor. Her ikisinin de neo klasik müzik geçmişi var. Bu da tüm çalışmalarına yansıyor doğal olarak.

Swod 2004 yılında ilk "Gehen" albümüyle karşımıza çıktı. Açıkçası o albümü dinlediğimde tutulmuştum onlara. Piyano, gitar, elektronik müzik birleşiminden çıkan çok güzel bir neo klasik müzik kompozisyonu albüm boyunca yoğun etkisini sürdürüyordu. "Sekunden" albümünde de bu aynı başarı ve güzellik devam ediyor.

Albümde tüm parçalar piyano melodisi üzerine kurulmuş. Bu melodi genel olarak klasik müzik ekseninde gelişiyor. Onun üzerine örneğin "Deer"'da Fennesz benzeri geniş gitar melodileri yerleşmiş. Altta ise elektronik vuruşlar ve ses kesitleri ile desteklenmiş. Bu kombinasyon değişik melodiler, vuruş yapıları ve ses kesitleriyle diğer parçalarda da yer alıyor. Ritm genel olarak yavaş. Bu da melankolik ve duygusal bir hava yaratıyor. Bunun haricinde gitarın geniş melodilerle kullanması da puslu bir hava yaratmış. Bazı noktalarda depresifliğe yaklaştığını söylemek gerek.

Minimalizme de göz kırpıyor. Terry Riley tarzı bir minimalizm dinlemek mümkün. Özellikle piyano bu konuda oldukça belirgin. Sonuçta genel olarak hayranlıkla dinlenen, çok güzel bir albüm. Tavsiye ederken saniye bile düşünmeyeceğim bir çalışma.

MP3: Swod - Deer
MP3: Swod - Insects

Swod resmi sitesi
Albümü satın almak için

Hiç yorum yok: