15.9.07

Vector Lovers - Afterglow (Soma Quality Recordings, 2007)

Vector Lovers veya gerçek adıyla Martin Wheeler elektronik müziğin minimalist akımını takip eden önemli yeteneklerden biri. 2002'den beri prodüksiyon yapan sanatçı Wheel, Martin Wheeler, Rosenbaum ve Badly Born Droid takma adlarıyla da çalışmalarını yayınlıyor.

2004 yılında Soma bünyesine katıldıktan sonra dikkat çekmeye başladı ve 2004 yılında "Vector Lovers" adıyla çıkardığı albümle tanındı. Daha sonra yükselişi bir sonraki sene çıkardığı "Capsule For One" adlı albümle devam etti. Ama benim için her daim en önemli çalışması "Boulevard" bu iki albümde de yer almadı.

Wheeler 2 yıl aradan sonra yeni albümüyle bizlere yaşadığı değişimleri aktarıyor. Öncelikle artık daha sakinleşmiş durumda. Bunda Soma'nın minimalist kanadının biraz daha Ambient'a kaymasının da etkisi vardır mutlaka Alex Smoke'ta gördüğümüz üzere. Ancak aksak ritm tutkusu geçmemişe benziyor. Albümde yoğun olarak bu görülebiliyor.

Albümde dinginlik had safhada. Sizi beyninizin çeşitli noktalarında gezintiye çıkarıyor. Aslında bunlara prodüksiyondan ziyade kompozisyon da demek mümkün. Alex Smoke ve Apparat'ın elektronik müziğe gönül rahatlığıyla klasik müzik tınıları katmasının ardından Martin Wheeler bunu kendi tarzıyla yorumlamış. Minimalizmden bir adım uzak ama hala yakın. Ambient'a bir adım uzak ama ona da hala yakın.

Vuruşları minik dokunuşlar gibi kullanmış ve gerek piyano gerekse elektronik altyapılarla sunduğu melodileri destekliyor sürekli. Özellikle "Piano Dust" bu konuda en etkin çalışması olmuş. Bunların haricinde melodilerin kesik özelliği de aksak ritmle oldukça uygun bir havada ilerliyor. Bu aksak ritmler de zaman zaman Broken beat zaman zaman da IDM olarak karşımıza çıkıyor.

Kesinlikle güzel bir albüm. Prodüksiyonları gibi değil çünkü bunlar kompozisyon. Yine de gelecekteki işlerini daha da merakla beklememizi sağlayacak uygun bir çalışmaya imza atmış kesinlikle.

MP3: Vector Lovers - Hush Now
MP3: Vector Lovers - Piano Dust

Vector Lovers resmi sitesi
Vector Lovers @ MySpace

Hiç yorum yok: