10.10.07

Trio Toykeat - One Night In Tampere (Blue Note, 2007)

Trio Toykeat 1988 yılında Finlandiya'da kurulmuş olan bir Caz triosu. Enerjik yapılarıyla Finlandiya'nın beklentilerini karşılayan grup zaman içerisinde Avrupa çapında, daha sonra da dünyaya yayılan bir üne sahip oldular. Grup piyanoda Iiro Rantala, bateride Rami Eskelinen ve bas gitarda Eerik Siikasaari'den oluşuyor. Bildiğim kıt Fince sayesinde Eerik'in Siika adasından (Saari = Ada) olduğunu söyleyebiliyorum ancak.

Grup 11. stüdyo albümünü prestijli Blue Note plak şirketinden Temmuz ayında çıkardı. Albümde daha önceki albümlerinin benzeri romantik ve hareketli melodilerin karışımı yer alıyor. Aslında bunun en iyi açıklaması tutkulu bir aşk müziği olabilir. Zaman zaman sesini yükselten, bazen dinginleşip huzura kavuşan bir aşkın hikayesi var albümde. Bu arada albümün tamamen canlı kaydedildiğini söylemekte de yarar var.

Üçlüden hiçbiri albüm içerisinde sürekli ön planda durmuyor. Değişim içindeler ve bu da albümde demokratik bir hava yaratmış. Ayrıca vurguların değişik noktalarda farklı enstrümanlarla yapılması albüme müzikal açıdan derinlik kazandırmış. Özellikle "Perfect Make Out Music"'te gerçekten adına yaraşır bir şekilde görüyoruz bunu. Hani denemedim ama eminim parça böyle bir iş sırasında uygun görevi görür.

"Final Fantasy"'de ise muhteşem bir piyano yorumu dinliyoruz. Canlı seyretmek mümkün olsaydı o zaman parmakları izlemek isterdim. Hani görebilir miydim bu hızda ilerlediklerinde bilmiyorum ama yine de bakmak güzel olurdu. Güzel dinlenen, takdiri hakeden bir albüm.

MP3: Trio Toykeat - Perfect Make Out Music
MP3: Trio Toykeat - Final Fantasy

Trio Toykeat'in resmi sitesi

2 yorum:

Deuss Ex Machina dedi ki...

Dikkatli dinleyiciler için bir baş başa kalalım kaydı "One Night In Tampere". Trio Töykeät'in stüdyo kayıtlarının nasıl olduğu konusunda bir fikrim bulunmasa da "canlı" icranın bu kadar temiz ve derinlikli olması "caz" müziğinin çerçevesi içinde dinleyene farklı kuramlar oluşturabilmesi için bir şans tanıyor. "Final Fantasy"de az biraz da modern kompozisyon çeşitlemesini duyumsamak olası. Yüksek Yüksek perdeden. Sonuca bağlarsam da uzunca süre bekleyipte bir kenarda tuttuğuma şimdi hayıflandığım özel bir çalışma "One Night In Tampere"

Sühan Gürer dedi ki...

Geç olsun güç olmasın derim ben de anca sana. Sonuçta günümüzün seri üretiminde onca sıradan iş arasından böyle güzellere vakit bulmak zor oluyor. Ama bulunduğunda da hazineyle karşılaşmış tepkisi veriyoruz. Böyle birkaç albüm var sırada ve inceleyeceğim. Uusitalo'da benden önce davranmışsın. Yazdım bunu bir kenara.