12.7.07

Apparat - Walls (Shitkatapult, 2007)

Elektronik müziğin dehalarından Sascha Ring Apparat projesi ile birlikte 2001 yılından beri insanların elektronik müziğe bakış açılarını değiştirmeye çalışıyor. Önceleri deneysel minimalizme kol geren sanatçı son dönemlerde özellikle Ellen Allien ile ortak çalışması "Orchestra Of Bubbles" albümünden beri elektronik müziğe klasik müzik dokunuşları ile karşımıza çıkıyor. Bu arada geçen hafta Ellen Allien ile birlikte bu albüme dair bir canlı performans sergilediler Radarlive 2007 festivali kapsamında. Her ne kadar seyretme imkanım bulunmadıysa da Misak Tunçboyacı'dan aldığım bilgiler sonucunda mutlaka seyretmiş olmam gerektiği izlenimine vardım.

T. Raumschmiere veya gerçek adıyla Marco Haas ile birlikte kurdukları Shitkatapult plak şirketini geliştirmekle de uğraşan Sascha, bu arada canlı performanslarında her zaman albümlerinden oldukça farklı bir çizgiyle karşımızda oldu. Kendini "Rave gençliğinin üyesi" olarak tanımlayan Sascha daha çok dans edilebilecek bir performans sergiliyordu. Ancak Walls albümünü bu konuda milat kabul ederek bir grup kurdu ve artık konser vermeye başlıyor. Vokalde de eskiden Alexander Kowalski ile "Hot Spot" adlı çalışmayı yapan ve onunla konserlere giden başarılı sanatçı Raz Ohara var.

Albüm aslında bazı yönlerden "Orchestra Of Bubbles" ile bir etkileşim içeriyor. "Fractales" bu konuda çok açık bir örnek. Sascha Almanya'da özellikle eksikliği hissedilen elektronik müzikteki romantizm akımını yine alabildiğince sunuyor albüm boyunca. Bunun yanında eskiden beri hayranı olduğu IDM ve deneyselliği de elden bırakmıyor. Bu şekilde Richard David tarzı romantik elektronik poptan farklı bir yön çiziyor bizlere.

Albümde bazı parçalarda Raz Ohara vokaliyle karşılaşıyoruz. Ancak "Limelight" gibi birkaç çalışmada insan sesleri kesitler halinde melodisel anlamda kullanılıyor ve bu da Almanya'da Klaus Schulze'dan beri gelen bir yöntem. Apparat'ın bunu oldukça iyi kotardığını da söylemek lazım. Keza genel anlamda ses kesitleri kullanımına ağırlık veren bir isim ve albümde bunu yer yer clicks and cuts, yer yer vuruşsal olarak görebiliyoruz. Bu arada albümde "Birds" ve "Arcadia" adlı çalışmalarda kendi de vokal yapıyor.

Albümde beğendiğim çalışmalar:

2) Hailin From The Edge
3) Useless Information
5) Holdon
6) Fractales Part 1
9) Arcadia
11) Headup

Apparat'ın resmi sitesi
Apparat @ MySpace

Hiç yorum yok: