30.7.07

Christian Fennesz & Ryuichi Sakamoto - Cendre (Commmons, 2007)

İki isim. İki devasa isim. Gitarda Christian Fennesz, piyanoda Ryuichi Sakamoto. Elektronik altyapılarda ikisi de çalışmış. Bize yeni bir okyanus yaratmışlar. Üzerinde rüzgarın tam kıvamında estiği, güneşin suyu pırıl pırıl parlattığı, her şeyin güzel olduğu bir okyanus. Yunusları bile görüyoruz zaman zaman.

Christian Fennesz geçen sene ülkemizde Babylon'da performans sergiledi. Nota denizinin hakimlerinden biri olan bu yeteneğin konserine Misak Tunçboyacı ile birlitke gitmiştik ve hayran kalmıştık bir kez daha. Ryuichi Sakamoto ise Japonya'dan çıkan Kitaro benzeri çok yönlü bir sanatçı. David Sylvian'la sayısız çalışma yaptı ve 1978'de çıkardığı ilk albümden beri hala gündem yaratmaya devam ediyor.

Bu iki büyük yeteneğin buluşmasının da büyük olması beklenir haliyle. Birçok türde çalışmalar yapan ve Japonya'da çok fazla sayıda sanatçıya destek veren Sakamoto bu sefer kendisine dişli bir eş bulmuşa benziyor. Fennesz'in bir özelliği de daha önce bu sayfalarda yer bulan Otomo Yoshihide ile birlikte de çalışmış olması.

Albüm gerek gitar, gerekse piyano melodileri açısından çok güzel. Muhteşem bir dinginlik veriyor. Alttaki elektronik yapı ise bize gerçekten denizin üzerinde seyreden bir bottaymışız hissi veriyor. Albüm bize değişmeyenin değişiklik olduğu bir dünyada farklı bir ortam yaratıyor kendi kendine. Bizim yapmamız gereken ise sadece oturup dinlemek. Gözleri kapamak zaten kendinden gelen bir şey. Nasıl yazdığımı ise hiç sormayın.

Temelde geniş ve uzaysı melodiler mevcut. Sakamoto piyanoda, Fennesz ise gitarda bu altyapının üzerine tamamen doğaçlama olarak notaları gezdiriyorlar. Bunun etkisi de doğrudan hissediliyor. Zaman zaman ürken piyano gitarla korkusunun üzerinden geliyor. Benzerini piyano gitar için yapıyor.

Albümde dikkatimi çeken parçalar diyerek hiçbir haksızlığa girişmeyeceğim. Albümü baştan sona dinlemek bence en güzeli. Şimdiden uyarayım, cep telefonunuzun sesini kısın, kendinize rahat bir ortam hazırlayın ve oturun dinleyin.

Christian Fennesz'in resmi sitesi
Christian Fennesz @ MySpace
Ryuichi Sakamoto'nun resmi sitesi

Hiç yorum yok: