28.7.07

Ulrich Schnauss - Goodbye (Independiente, 2007)

2001 yılında çok takdir ettiğim City Center Offices'dan çıkardığı "Far Away Trains Passing By" albümüyle bizlere farklı tadlar veren Alman prodüktör Ulrich Schnauss, son dönemde karşımıza çıkan en önemli Ambient ve klasik elektronik müzik bestecilerinden biri.

İlk albümünün beklenenden çok daha fazla ilgi görmesinin ardından 2003 yılında 2. albümünü yine CCO'dan yayınladı Schnauss. "A Strangely Isolated Place" ilk albüme oranla çok daha fazla ilgi gördü ve artık Schnauss çalışmaları merakla beklenen insanlar listesine girdi.

Derken bu yılın Ocak ayında yeni albüm çalışmalarının sonlanmakta olduğu haberi geldi ve içimize bir heyecan düştü. Haziran ayının sonunda da albüm karşımıza geldi. İlk dinlemede bir durup düşündüm ancak dinledikçe bana değişik gelen "Medusa" gibi çalışmalarının da tadını almaya başladım. Şimdi ise çok beğendiğimi göğsümü gere gere söyleyebilirim.

Albümle alakalı ilk nokta 1970'lerin Krautrock'ına olan yakınlığı. Elbette çok daha farklı ve modern bir havada fakat yine de melodisel anlamda ve altyapıların düzeni açısından eskiyi hatırlatıyor. Tabii parçaların uzunluğu açısından da farklı.

"Never Be The Same" albümü muhteşem bir şekilde açıyor. Müzikal altyapının üzerindeki vokal örtüsünü takdir etmemek elde değil. Jean Michel Jarre'ın 80 öncesi havasından gelen bir melodinin üzerinde hafif melankolik geniş bir vokal. Sanırım New Age melankolik olduğunda daha etkileyici oluyor. "Shine"'da ise benzer bir parça yapısının üstünde bu sefer bir erkek vokali geliyor. Yine benzer bir etki ve ağzım açık dinliyorum. "Stars" ilk iki parçaya göre daha hızlı bir yapıda. Alt kısım yine New Age sinyalleri veriyor ancak hava bu sefer kesinlikle melankoliden uzak. Ama buğu devam ediyor hafiften.

Albümdeki 4. parça "Einfeld" yine melankoli ve buğuyla çeviriyor etrafı. Schnauss'un daha önce albümlerinden de alışkın olduğumuz bir hava bu aslında. Tizler aslında parçaya güneş gibi açıyor ama org melodisi bulutların yoğunluğunu esirgemiyor. Parça geliştikçe orgun bu hakimiyetinden bir nebze olsun kurtuluyor ve güzel bir duruş sergiliyor. "In Between The Years" ise gerçekten iflah olmayacak kadar ağır bir dengeye sahip. Ancak bir o kadar da etkileyici. Schnauss sanırım verdiği 4 yıllık arada genel olarak duygusal anılarını biriktirerek çalışmalar yapmış ve bunun da albüm üzerindeki etkisini böylece görüyoruz. "Here Today Gone Tomorrow"'da öncelikle bugünü anlatan hareketli bir yapıyla giriyor. Bugün güzel, bugün olumlu, bugün hayata bakıyor. Daha sonra parçanın hızlanması, melodinin güçlenmesi ve vokalin girmesiyle yarına geliniyor ve biraz daha üzücü bir hava hakim oluyor.

"A Song About Hope" adıyla eşgüdümlü bir umudu anlatıyor. Vuruşlar aksak ve albümde klasikleşen new age yapının yanında vokalle birlikte umudu temsil ediyor. Parça direk sarıyor insanın etrafını. Albümün yırtığı "Medusa" ise saçındaki yılanlar kadar hırçın. Rock havası oldukça baskın. Gitar ve vokal dans ediyor adeta. Gerçekten başarılı. Albüme adını veren "Goodbye"'a geldiğimizde ise albümde şu ana kadar genel olarak ne gördüysek o var. Yine başarılı bir kompozisyon. Artık alıştım. "For Good" albümün sonunu işaret ediyor. Folk rock edasıyla başlıyor ve arkasından buğulu vokalimiz gecikmiyor. Vokali enstrüman olarak kullanma özelliği Klaus Schulze'u anımsatıyor genelde. Daha sonra gitar ve vokal yerini melodiye bırakıyor. Melodi bu sefer ağır depresif. Bu şekilde de devam ediyor.

MP3: Ulrich Schnauss - Never Be The Same
MP3: Ulrich Schnauss - In Between The Years

Ulrich Schnauss resmi sitesi
Ulrich Schnauss @ Myspace

Hiç yorum yok: