28.8.07

Avishai Cohen - As Is Live At The Blue Note (Half Note, 2007)

Avishai Cohen İsrail doğumlu yeteneği su götürmeyecek bir basçı ve besteci. Başarılı cazcı bugüne kadar birçok övgüyü hakedecek iş yaptı. 1970 doğumlu olmasına ve orta yaşlarına henüz girmiş olmasına rağmen tekniği ve ortaya koyduğu çalışmalarla şimdiden olgunluğa çoktan ulaştığını bize gösterdi.

1998 yılında ilk albümünü çıkaran sanatçı bugüne kadar toplamda 7 stüdyo albümüyle dikkat çekiyor. Bu yılın Nisan ayında ise ilk canlı albümü "As Is Live At The Blue Note" ile karşımıza çıktı. Albüm 2006 yılında Avishai Cohen'in trompetçi Diego Urcola ve saksafonist Jimmy Greene ile verdiği 2 konserden derlenen bir "performans albümü". Şu ana kadar 2007 yılında çıkan en iddialı performans albümü olma özelliğine de sahip bana göre.

Albüm aslında trio açısından genel olarak üst düzeyde başarılı. Ama albümü tamamen dinledikten sonra Avishai Cohen'in bas gitara hakimiyeti şapka çıkartıyor. Seyretsem kesin birkaç gün ağzım açık gezerdim, ona hiç şüphem yok. "Elli" başladığında öyle bakakaldım etrafa. Hareket edemedim.

Bu arada albümde sadece Cohen'i övmemek lazım. "Smash"'te Jimmy Greene solosuyla ön plana çıkmakta hiç zorlanmıyor. Trio genel olarak albümdeki parçaları çalarken albümlerdeki yumuşak ve bazen güçsüz noktaları tamamen ortadan kaldırmış. Performans boyunca bir gövde gösterisi izliyoruz sürekli. Hareket eksik olmuyor. Hatta "Caravan"'ın sonundaki bateri solosu bölümü bana Motörhead'i anımsatacak kadar hızlı.

Elbette Blue Note'ta dileyemediğimizden ve dinleme imkanı da sınırlı olduğundan böyle albümler gerçekten çok güzel ışık tutuyor bu performanslar açısından. Hareketli, güzel ve hatta bazı yönlerden ele avuca sığmayacak bir müzik için albümü mutlaka deneyin derim.

MP3: Avishai Cohen - Elli
MP3: Avishai Cohen - Remembering

Avishai Cohen resmi sitesi

Hiç yorum yok: