10.8.07

Buckethead - In Search Of The... (2007) (1)

Buckethead hayranlığımı gizlememe gerek yok. Çok yetenekli bir gitarist olmasının yanı sıra asosyalin önde gideni. Ama yaptıkları da tüm saygımı hakedecek kadar başarılı. Bu sene çok beğendiğim Pepper's Ghost albümünü de bu sayfalarda incelemiştim. Geçmişi hakkında da detaya gerek yok zira inceleyeceğim özel albümü yeterinde yer tutacak.

Neresinden gireceğim neresinden çıkacağım bu albümün bilmiyorum. Albüm demek aslında doğru değil. "In Search Of The..." Buckethead'in albümün ismindeki her harfe bir disk adadığı özel bir seri. 13 diskten oluşuyor ve tabiri caizse "oha" dedirtiyor. 9,5 saatlik bir Buckethead solo dinletisi. Kapakların hepsini eliyle çizmiş Buckethead efendimiz. Disk'leri de kendi kaydetmiş, kendi prodüksiyonunu yapıp kendi basmış. Ondan başka kimsenin eli değmemiş. Albümdeki parçaların isimleri yok, basitçe sıralanmış ancak Buckethead hayranları kendilerinde toplanıp hepsine gayriresmi isimler vermişler. Yine de ben Buckethead'in isimlendirmesine sadık kalacağım. Sonuçta o bu kadar özendiyse bana da incelerken özenmek düşer. Bu yüzden her albümde beğendiğim çalışmaları detaylı inceleyeceğim.

I - 8 parçadan oluşuyor. 2. parça rock ve blues karşımı 15 dakikalık bir şölen. Gitarını dinlerken mest olmamak elde değil. Abstrakt tekno ve gitar birleşimi Bir patlama oluyor 6. girdiğinde. 15 dakikalık yeni bir şölen başlıyor doğrudan Buckethead'in gitarıyla. Üst üste iki gitar var ve ayrı olarak canlı kaydetmiş ikisini de. Solo attığı gitarın hızına diyecek hiçbir kelime yok.

N - Yine 8 parçadan oluşuyor ve N-1 tamamen elektronik bir yapıyla başlıyor. Gitar girdiğinde ise altyapının hiçbir anlamı kalmıyor. Gitar çığlıklar atıyor adeta. 2. parçaya gelince caz benzeri bir altyapının üzerine başlıyor gitar. Arkasından zaten gitardan başka hiçbir şeyi göz görmüyor. Zaman zaman bas gitar eşlik ediyor öne çıkarak. N-5 sakince yerini alıyor destansı bir gitar melodisiyle. Her şey sakin. Sadece gitar konuşuyor. Çok güzel. N-7'de gitar blues temalı olarak geri dönüyor aramıza. Ses kesitleriyle bezenmiş. Biraz Noize edalı yapıda.

S - S-1 funk misali bir gitarla başlıyor. Basit vuruşlarla devam ederken gitar tüm güzelliğiyle üzerinde devam ediyor. Hani biraz daha katman eklense çok güzel bir funk parça olabilir. Sonlara distortion'la biraz daha rock'a dönüyor. S-3 "Pepper's Ghost" albümüde gördüğümüz benzeri blues ve rock karışımı bir havada. Aksak vuruşlarıyla "A Perfect Circle" albümlerine uygun. S-6'da karşımıza doğrudan doğaçlama bir rock çıkıyor. Vuruşlar daha agresif ve bu gitarı da etkiliyor. Tutabilene aşkolsun.

E - E-1 güzel bir melodiyle başlıyor. S'deki blues havası devam ediyor. Alttaki gitar bu esintiyi sağlıyor sakin vuruşlarla. Üstteki gitar ise sololara devam ediyor parça boyunca. Aynı yapı E-3'te de var. Ama bu sefer 3 yerine 9 dakika. Daha iyi tabii. Parçanın 3. dakikasından sonra marjinal ama inanılmaz bir solo başlıyor. Bu adama hayran olmamak elde değil. E-6 ise tanrısal bir gitarla karşılıyor. Tüylerim diken diken oldu.

A - Geldik A diskine. Biraz daha sakin bir rock versiyonu var karşımızda A-1'de. Hani böyle biraz Ben Harper misali diyeyim. Öyle güzel güzel gidiyor. Buckethead temel melodinin dışına çıkmıyor pek ve o da aynen uyum sağlıyor sololarıyla melodinin duygusallağına. A-4 güzel bir bas gitar melodisi açıyor kapıları. Buckethead bu parçada sadece bas gitarla idare etmiş, elektroya girmemiş. Yakında bu adam kemençe çalmaya başlarsa şaşırmayacağım. A-8 kısa da olsa yine başarılı bir solo yapısıyla güzel bir altyapıyı birleştiriyor. Romantik bir solo gerçekten.

Seçme parçalar: (Rapidshare'e her albümden birer parça yükledim)

I - 02
N - 05
S - 01
E - 01
A - 01

Hiç yorum yok: