24.8.07

Dopplereffekt - Calabi Yau Space (Rephlex, 2007)

Dopplereffekt, Gerald Donald, Kim Karli, Rudolf Ellis Klorzeiger ve William Scott'tan oluşan Almanya kökenli bir grup. Yaptıkları müzik ise genelinde Detroit Teknosu özünde özgün bir elektro olarak nitelendiriliyor. Hiçbir röportaj vermemeleri veya açıklama yapmamaları da onları oldukça gizemli bir hale sokuyor. Bugüne kadar birçok önemli çalışmaya imza atan grup 4 yıllık aradan sonra Haziran ayında yeni albümlerini çıkardı.

Albümde eski detroit tekno ve old skool elektro havasından ziyade daha uzaysal bir yapının üzerinde deneysel elektro çalışmalar yer alıyor. Zaman zaman abstrakta da uzanıyor. Örneğin "Hyperelliptic Surfaces" adlı parçada Pete Namlook'un ambient yaklaşımının biraz daha elektro vari bir versiyonu var.

Bunun haricinde aksak vuruşlar yine yerini koruyor. Biraz daha mekanik ama yumuşak bir hal almış Dopplereffekt. Hani bir şekilde yaptıkları hakkında konuşsalar biz de biraz bilgi edinirdik ama ne yazık ki yok.

Albüm 2000 sonrası örneğini pek görmediğimiz bir elektro denemesi. Bu açıdan gayet memnunum hala birilerinin daha popüler türlere kaymamasından ve bu türü desteklemesinden. Ama albümü çok beğendiğimi söyleyemem. Sanırım bu bir sonraki adım için geçişi oluşturuyordu çünkü eski Dopplereffekt çalışmalarına baktığımda kalite açısından da fark var. Tabii haklarını yememek lazım, parça yapıları çok olgun. Sadece parçalar bana çok çekici gelmedi. Yine de ümit kesilmez. Eski kredileri bende ziyadesiyle fazla.

MP3: Dopplereffekt - Mirror Symmetry
MP3: Dopplereffekt - Hypersurface

Dopplereffekt - Calabi Yau Space @ Juno Records

Hiç yorum yok: