18.8.07

Wax Poetic - Istanbul (Nublu, 2007)

İlhan Erşahin yönetiminde gitarda Thor Madsen, bas gitarda Jesse Murphy, davulda Jochen Rueckert ve vokalde Marla Turner'dan oluşan Wax Poetic'in eski vokalisti ise birçok kişinin artık bildiği üzere Norah Jones idi. Grup caz ve etnisizmi trip hop ile birleştiriyor.

Grup 2006 Kasım'ında çıkardığı "Copenhagen" adlı albümle bir üçlemeye başladı. Daha sonra 2007'nin Şubat'ında üçlemenin ikincisi "Istanbul" yayınlandı. "Brasil" ise Nisan ayında bunu takip etti ama henüz üçüncüyü dinleme imkanı bulamadım. Üçlemenin amacı dünyanın üç farklı kültür merkezini, geçmişini ve yaşamını müzikal açıdan incelemek.

Albümde İstanbul'daki karmaşayı bulmak mümkün. E zaten albümün adı da İstanbul, başka neyi anlatacaktı zaten. İstanbul'da sokakta gezerken duyduğumuz o karmaşık ses yumağının benzerini yaratmış Wax Poetic. Bu açıdan özellikle "Var Da" hoşuma gitti. Megaköy İstanbul'umuzu bence çok iyi resmetmişler.

İstanbul söz konusu olduğundan elbette doğu müziği etkisi hissediliyor. Bunun yanında bu caz ve trip hopla deneysel bir tencerede kaynatılmış. Bu bileşimde özellikle günümüzün dünya müziği olarak adlandırılan türünün klişe taraflarından da uzak durulmuş. Deneysellik özellikle bunda kilit rolü oynamış.

"Hoppala"'da dub da karşımıza çıktı. Nil Karaibrahimgil'in vokali ise ayrı bir yakışmış bu hale. Tabii ufak bir not da açalım, Nil bu sene Wax Poetic ile birlikte dünya turnesine çıkacak. Albümde yer alan farklı vokal kullanımı sebebiyle bence Nil çok iyi bir seçim bu konuda. Montreal caz festivali ayağı ise gerçekleşti turnenin. Bu arada Wax Poetic Nil'sin Babylon Alaçatı'da 10 Ağustos'ta bir konser verdi.

Neyse dönelim albüme. Albüm zevkle dinlenen bir havada. "Istanbul Lighthouse" örneğin boğazda gün batımını anlatır bir havada huzur dolu. Hafif bir dalga var ve rüzgarı da hissetmek mümkün. Ama batan güneşin o yumuşak sıcaklığı parçanın her anında var. Zeki Müren vokal kesiti ise güzel bir sürpriz. Albümde başka yerlerde de var.

Aslında üçleme olması sebebiyle diğer ikisiyle birlikte incelemek gerekiyor ama dayanamadım desem inanır mısınız? İstanbul albümünü canlı dinlemek gerçekten güzel olur. Alaçatı'dan sonra Wax Poetic'i bir de İstanbul'a bekliyoruz artık. Eminim bizi kırmayacaktır.

MP3: Wax Poetic - Hoppala
MP3: Wax Poetic - Istanbul Lighthouse

Hoppala'nın videosu
Keyif'in videosu

Wax Poetic resmi sitesi
Wax Poetic @ MySpace

1 yorum:

Ezgi dedi ki...

İstanbul'a geliyorlar zaten.:)

http://www.babylon.com.tr/ProgramDetay.aspx?ID=1586