7.8.07

Architecture In Helsinki - Places Like This (Tailem Bend, 2007)

Hayır Fin değiller. Hatta alakaları bile yok. Onbinlerce kilometre uzaktan, Avustralya'dan çıkan bir grup Architecture In Helsinki veya kısa adıyla AIH.

Hani AIH ne yapıyor müzikal olarak dersek indie pop tarzı bir durum çıkıyor karşımıza. Bunun haricinde oldukça farklı bir yapıları var. Melbourne'lü grup eğlenceli ama biraz sanatsal kaçan bu tarzıyla oldukça ilgi çekti bugüne kadar.

Grubun farklı eğlence tarzı performanslarında doğrudan dinleyiciye de yansıyor. Aslında pek de ufak olmayan bir dinleyici kitleleri var ama tarzlarının farklılığı sebebiyle genel dinleyiciye pek ulaşabilmiş değiller. Böyle bir amaçları da yok. Her albümde bu konuda en ufak adım atmıyorlar.

Grubun şarkılarında indie pop var, indie rock var, folk rock, synth-pop var, var oğlu var. İpin ucu kaçacak şekilde bolca enstrüman dinliyoruz albümde. Bunda grup üyelerinin neredeyse hepsinin birden fazla enstrüman çalmasının etkisi var tabii.

Grup çalışmalarında özgür olabilmek ve büyük plak şirketlerinin yemeği olmamak için kendi plak şirketini kurmuş ve albümlerini buradan yayınlıyor. Bugüne kadar orjinal kadrosuyla "Fingers Crossed" ve "In Case We Die" albümlerini çıkaran AIH, daha sonra 2005 yılında grupta bir değişime gitti ve arkasından "We Died, They Remixed" albümü geldi. Sıra da yeni albümleri "Places Like This"'e geldi.

Albüm çok eğlenceli başlıyor. Son dönemdeki Synth pop, synth rock ve indie pop rock türevi çıkan gruplara bir nevi haddini bildirme amaçlı bir başlangıç olduğu kesin. Synth pop "Red Turned White", dub ve Küba havalı "Heart It Races" ve Indie pop "Hold Music" ile mükemmel bir başlangıç bizleri bekliyor. "Feather In A Baseball Cap" ile tekrar synth pop'a dönülüyor ve hız da burada bir nebze yavaşlıyor. "Underwater" ise hızın en yavaşladığı an. Elektronik altyapılarla sualtı havası verilmiş. Derken "Like It Or Not" ile hareketli bir gitar melodisi üzerine eğlenceli bir hava var. Hispanikler hastası olur bunun. Trompet de var zaten oh.

Synth pop'a yine dönüyoruz "Debbie" ile. Disko havası da girince eğlenceye devam ediyoruz kaldığımız yerden. Sonra daha bir güzel "Lazy (Lazy)"'i dinliyoruz. Kendi içindeki tür değişimleri çok güzel. Elektronik reggae misali bir şey genelinde. "Nothing's Wrong" Indie pop'a çekiyor bizi. Şu albümü dinledikten sonra kesin kararım LCD Soundsystem veya !!! ile birlikte canlı dinlenirse çok güzel bir gece geçirilir. "The Same Old Innocence" ise bu düşüncemi daha da vurguluyor adeta. Günümüzde yükselen bir türe uygun çok güzel bir albüm. Long Live Rock, Long Live Disco, Long Live Disco Rock.

MP3: AIH - Hold Music
MP3: AIH - The Same Old Innocence


Architecture In Helsinki resmi sitesi
Architecture In Helsinki @ MySpace

3 yorum:

Ayça dedi ki...

Synth pop'u pek sevmediğimden olsa gerek, bu albümü beğenmedim ben. Yine enstrüman çokluğu var, bu çok güzel; ama Fingers Crossed ve In Case We Die'ın üstüne Places Like This'i beğenerek dinlemem mümkün değil.

Ayça dedi ki...

Saçmasapan, "Places Like This güzel değil!" deyip kaçan bir yorum olmuş. Bu tamamen benim kişisel Architecture in Helsinki sevgimden kaynaklanıyor, bilinsin.

Sühan Gürer dedi ki...

Elbette sonucta begeni isi tamamen. Yine de AIH dogal olarak yukselen bir akimdan etkilenmis. Hayir yetenekli cocuklar da, kendi tarzlariyla iyi birlestirmisler. Yine de elbette degisim illa begenilecek diye bir kaide de yok:)