26.5.07

Kammerflimmer Kollektief - Jinx (Staubgold, 2007)

Kammerflimmer Kollektief (KK), Thomas Weber tarafından deneysellik sularında yüzmek amacıyla kurulan bir grup. İlk başlarda olduğu gibi çeşitli tür ve enstrümanların harmanlanmasını temel alıyorlar. Ambient, free jazz, akustik gitar, elektronik vuruşlar ve gürültü en çok dikkat çeken şeyler ama bunların haricinde birçok öğe de var. Ancak başarıları bunları çok farklı ve birçok kişiye göre de güzel olarak birleştirmeleri. Zaten Karlsruhe'den çıkıp ünlerini tüm dünyaya duyurmalarındaki öz etmen de bu.

Albüm her ne kadar uzun bir süre önce promo olarak dağıtıldıysa da Staubgold albümü çıkarmakta biraz yavaş davrandı. Ancak beklenen bir albüm olarak çok iyi tepki alacağına da eminim. Ama bunun için önce albümü incelemek gerekir. Daha başlamadan yağcılığa gerek yok.

Albüm KK'nin 6. albümü. Kendi albümlerinin yanında bir de KK parçalarının yeniden düzenlendiği ve ciddi başarı kazanan bir "Remixed" albümleri var. Bu albümde Jan Jelinek, Aoki Takamasa ve Sutekh gibi çok saygı duyduğum isimler olaya el atmış.

Jinx albümüne gelince albüm bugün piyasaya çıkıyor. Eski KK albümlerinde gördüğümüz karmaşa burada da mevcut. Ancak karmaşanın içindeki dinginlik ve kendine has ritmik yapı insanı kendine çekiyor. Birçok kişiye başağrısı gibi gelebilecek bir tarz aslında bunu da belirtmek lazım ama dikkat edip derinine indikçe güzelliği ortaya çıkıyor. Zaten KK'i de özgün yapan nokta bu.

Albümde gitar ve piyanoda Thomas Weber var. Saksafonda yine daha önce olduğu gibi Dietrich Foth var. Heike Aumüller ve Thomas Weber sonra elektronik ortamda çalışmaların düzenlemesini yapıyorlar. Bu arada albümdeki vokalimsiler de Heike Aumüller'e ait yine.

Albümde dikkat çeken çalışmalar:

1) Palimpsest
2) Jinx
3) Live At The Cactus Tree Motel
5) Both Eyes Tight Shut
7) Nest

Kammerflimmer Kollektief Resmi Sitesi