14.5.07

Stephan Bodzin - Liebe Ist... (Herzblut, 2007)

Stephan Bozdin, 2006 yılında bir anda kendini elektronik müzik dünyasının göbeğinde bulan bir isim. Ardı arkasına patlayan plakları ile insanlara kendini tanıttı ve güçlü, hırslı tekno yorumuyla bir anda büyük bir dinleyici kitlesine ulaştı.

Açıkçası albüm için herkes çok bekliyordu demek zor ancak benim merakla beklediğim kesindi. Albüm hazırlığında olduğunu ilk öğrendiğim andan itibaren karşıma ne çıkacağını düşündüm. Birçok minimalist sanatçı albümlerinde daha çok deneysel çalışmalarına yer veriyorlardı ya da çıkardıkları plaklardaki çalışmaları topluyorlardı. Bundan korkuyordum da denilebilir.

Cevap ne oldu derseniz "Kerosene" adlı çalışmanın haricinde albümdekilerin hiçbirini daha önce dinlememiştim. Ayrıca deneyselden de bir hayli uzaklar. Normal Stephan Bodzin tarzının örnekleri hepsi ve bu da alabildiğine sevindirici bir şey.

Albümde tok, güçlü ve kararlı vuruşlar var. Bunun yanında bazı çalışmalarda geniş, uzaysı melodiler, bazılarında ise daha kesik, sert melodiler var. Ayrıca ses kesiti kullanımıyla da birçok melodisel yaklaşımlarda bulunmuş. IDM'den gelen bu özellik farklı türlerde çalışmalar yapan birçok prodüktöre de sirayet etmiş durumda. Synth melodiler ise tamamen destek amacıyla etkin biçimde kullanılmış.

Albümün neredeyse tamamı bir setin içinde kullanılabilecek kalitede. Bazıları ise setin en can alıcı yerinde insanları çıldırtmak için koyulabilir. Albümün genel kalitesi üst düzeyde diyebilirim.

Albüm açısından sevindirici bir özellik de ne olduğunu bilen bir müzik. Son dönemdeki minimalist tech-house sapıtmalarından uzak. Tekno ağırlığında bir minimalist yaklaşım. Zaten en başından beri kendi türü olarak bunu benimseyen Bodzin'den istikrarlı bir bakış açısı.

Albümde en beğendiğim çalışmalara gelince:

1) Mondfahrt
2) Planet Ypsilon
3) Liebe Ist...
5) Turbine
10) Leuchtraft
11) Vendett

Çalışmaların ses kesitleri Juno Records'dan alınmıştır.

Stephan Bodzin'in Resmi Sitesi
Stephan Bodzin @ MySpace
"Liebe Ist..."'in ilk tanıtım klibi (Mondfahrt) @ YouTube
"Liebe Ist..."'in ikinci tanıtım klibi (Sonnenwind) @ YouTube
Stephan Bodzin Live @ Minimal, Nice (19.01.2007) @ YouTube (08:21)

Hiç yorum yok: