24.5.07

Kısa Kısa Albümler... (14)

Jussi Pekka - No Lines In Between (Frozen North, 2007)

Jussi Pekka Parikka Finlandiya'nın Tampere şehrinden çıkan bir elektronik müzik prodüktörü. Finlandiya'nın önde gelen prodüktörleri arasında yer alıyor. 2002'den beri çalışmalarını Dessous, Poker Flat ve Audiomatique gibi çeşitli saygın plak şirketlerinden yayınlıyor. Minimalizmde tekno ve house temeline dayalı çalışmalar yapıyor ve oldukça da başarılı. Bu sezon Indigo'ya da geldi ve kendisiyle tanışma imkanım olmuştu. Yaşadığı şanssızlığa rağmen (Tüm plakları Frankfurt havalaanında kalmıştı) Beatport'un başında geçirdiği 3 saatten sonra çok güzel bir set çıkarmıştı.

Mart ayında çıkardığı albümünde biraz daha geniş altyapılara yer verdiği dikkat çekiyor plaklarına oranla. İlk albümü olması açısından önem taşıyor bu çalışma aslında. Atmosferik altyapısı, üstte basit, chillout'u andıran dingin melodilerle dinlerken rahatlatıcı bir çalışma. Minimalist elektronik müzik sevenler için birebir.

Kukan Dub Lagan - Step Ina Rasta Step (MikelaBella, 2007)

Israilli Itay Berger'in projesi Kukan Dub Lagan Israil'de hakim türlerden biri olan dub müziği esas alarak chillout tarzından prodüksiyon yapıyor. Bugüne kadar 2004 yılında çıkardığı "Life Is Nice" adlı bir albümü var. İlk albümüyle de beğeni toplamıştı aslında ancak yeni çıkardığı albüm onu daha geniş kitlelere tanıttı.

Albümde ilk albümdeki gibi dub temelli chillout çalışmalar yer alıyor. Hatta derine inmek gerekirse biraz atmosferik bir dub havası var diyebiliriz genelinde. Bana göre tek sorun dub altyapılarında. Bu noktada Burnt Friedmann ya da Bill Laswell'den biraz feyz alsa bence çok daha iyi olacak. Dub hissini daha vurgulu vermesi gerekiyor. Bunun yanında besteleri dikkat çekici. Sakin bir dinleti için uygun.

Popnoname - White Album (Italic, 2007)

Jens-Uwe Beyer'in projesi Popnoname progresif house ve tekno karışımı bir yapıda çalışnalarını bize sunan bir müzisyen. Aslında bu ikisini birleştirdiğimizde progresif tech-house dememiz de mümkün. Genel olarak Antonelli Electr.'in kurduğu Italic plak şirketiyle çalışıyor ve albüm de buradan yayınlandı.

Popnoname'in ilk albümü bu Pazartesi piyasaya çıktı. Albüm dans pistleri için biçilmiş kaftan modunda. Güçlü vuruşları, akıcı ritmi ve basit ama etkili melodilesiyle DJ'lerin beğenisini kazanacağına eminim. Albüm genelinde klasik Popnoname çalışmalarının yanında 80'lerin elektro ve diskosuna atıfta bulunan "Light" var. Hatta ambient denemesi olarak "Taken" da var. Farklı türlere de kayması albüm açısından çok iyi olmuş diyemem çünkü albümü bir potaya koyup eritemiyorsunuz ama genel müzik anlamında güzel.