30.5.07

Phonique - Good Ideas (Dessous, 2007)

Michael Vater veya projesinin adıyla Phonique bu bloğa daha önce de misafir olmuş bir sanatçı. O sebeple kendisini ve yeteneğini fazla anlatmaya gerek yok. Ancak şu kesin, konu deep house ve minimal house olduğunda adı günden güne daha ön sıralarda yer almaya başladı.

En son "Bang" adlı 7"'lik plağını incelediğim Phonique plaktan kısa bir süre sonra albümünü piyasaya çıkardı. Albüm orjinalinde Phonique'in çeşitli vokalistler ve prodüktörlerle yaptığı ortak çalışmalardan oluşuyor. Ancak limitli olarak bir de sürprizi var Phonique'in. Sınırlı sayıda çıkarılan albümlerde çift disk var ve ikincisinde Phonique'in eski ve yeni çalışmalarını mixlenmiş halde dinleme imkanı var.

Önceden söyleyeyim dedim. Phonique bu albümde Erlend Oye ile tekrar çalışmış. Bir önceki çalışmalarının "For The Time Being" gibi inanılmaz bir sonuç ortaya çıkardığı düşülürse bu zaten beklemeye değerdi. Bunun yanında İstanbul'a ilk geldiğinde düzenlemiş olduğum Spektrum Nights'ın konuğuydu Richard Davis ile beraber. Bu tanışma da ortak bir çalışmaya imza atmış. Bunların yanında albümde Ruben, Shadee ve Data MC'nin de parçağı var.

Albüm Mayıs ayında piyasaya sürüldü Phonique'i ünlendiren Dessous Records'dan. Almanya'da doğrudan elektronik albümler listesinde zirveye yerleşti ve hala bırakmadı. Groove Armada zorluyor ama sanırım biraz daha dayanacak Phonique.

Albüm Richard Davis'in de parçağı olan "Always Wanted" ile mükemmel bir giriş yapıyor. Arkasından Ruben vokalli "Rio Nights" romantizmden biraz sıyırıyor bizi ve disko house'a götürüyor. "Casualities"'e geldiğimizde ise Erlend Oye bizi karşılıyor kadife sesiyle. Güzel bir çalışma ama "For The Time Being"'in yerini tutmayacak. Arkasından Phonique'in "Lowfi Moods"'u geliyor. 8 bit esintili bir çalışma fakat çok etkileyici değil. "Trouble" ise güzel bir deep house örneği. Ritm tutma hissi veriyor. "Lovely Morning" albümde minimalizme ilk göz kırpan çalışma ve çok güzel. Basit bir melodiyi çok etkin kullanmış, zaten işin özü de bu. 7. çalışma "Computer Kidz"'de Shadee'nin vokali var ve etkisi ortada. Hip hop esintili farklı bir çalışma. Yadırgadım baştan sona.

Ruben'in vokaline "Thinking Of You" ile geri dönüyoruz ve adından bile romantizm akıyor. Hiç çekinmeden soul etkisini koymuşlar çalışmaya. Yeni bir tür mü doğuyor acaba? Arkasından Data Mc ve Marc Hype vokalli post hip hop "Roses" geliyor. Aksak yapısı ve güzel bir melodisi var ama yine yadırgama. "One Love" başladığında kendime geliyorum. Rodney Hunter altyapıda büyük etki yaratmış. Hafif hispanik esintili güzel bir disko house. "Teenage Love"'da Liora'nın vokali de kötü, parça da basit bir Pet Shop Boys kopyası olmaktan öteye gidememiş. "Mexican Sunrise" Phonique'in moral düzeltme çalışması gibi çıktı karşımıza. Klasik rock'ı andıran bir gitar melodisinin altinda tech house ve minimalist house esintileri güzel bir birliktelik yaratmış. "Catsncars" yine Phonique'ten geliyor ve ses kesitleriyle dolu, hip hop hissi uyandıran garip bir şey. Too Many DJs'in setlerinde zevkle kullanacağı kadar ilginç ve değişik. Albümü kapatan parça "Worked It Out" ve üzerinde Ian Whitelaw ve Meitz vokali. Caz havası var açıkça. Minik minik dokunan elektronik üst melodi ise çok sevimli ve uygun. Sonar Kollektiv'ten plak olarak çıksa şaşırmazdım. Çok güzel.

Phonique @ MySpace

Tanıtım ses kesitleri Juno Records'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: