18.5.07

Kısa Kısa Plaklar... (14)

Phonique - Bang (Dessous Limited, 2007)

Michael Vater, Phonique takma adıyla bize güzel müzik sunan nadide şahıslardan biri. Steve Bug'ın keşfi olup çoğunlukla Dessous plak şirketiyle bizlere uzanan bu ulviyet, yeni plağını da Dessous'nun çatısında yeni kurulan Dessous Limited'dan çıkardı.

Plakta tek çalışma var, o da "Bang". Phonique'in insani mutlu eden minimalist house ve deep house karışımından güzel bir örnek teşkil ediyor. Vuruşlar aslında bu iki türe oranla oldukça keskin. Melodi de melankoli katıyor. Ama geneline bakıldığında yeni bir plak şirketi açısından iyi bir başlangıç. Bu arada not etmeden geçmeyelim, Phonique'in yine Dessous etiketiyle çıkacak yeni albümü "Good Idea" da elime ulaştı ve inceleyeceğim. Albüm 2 diskten oluşuyor ve ilkinde 14 yeni çalışma var. 2. disk ise mixlenmiş 12 yeni çalışmadan ibaret ve limitli sayıda dağıtımda ikincisi.

Ambivalent - R U OK (Mnus, 2007)

Richie Hawtin'in köklerini saldığı minimalizm ağacı Mnus meyvelerini vermeye devam ediyor. Clever Music'in keşfi JPLS'i bünyesine kattıktan sonra yeni meyvesi Ambivalent (Kevin McHugh) da ilk plağını çıkardı. Aslında Ambivalent'in hikayesi 2004'te Plastikman'in canlı performansının hazırlanmasında ön plana çıkmıştı zaten. Ondan önce de Carl Craig, Dimbiman, Thomas Brinkmann, Ryoji Ikeda gibi isimlerle çalıştı. New york kökenli önemli bir müzikal yetenek olarak daha çok adını duyacağız.

Plağa gelince. Plak "R U OK" adlı çalışmayla başlıyor. Tanıtım klibi plaktan önce YouTube'a düştü ve aklım da düştü. Minimalist teknonun çok başarılı bir örneği. Almanya'daki minimalizm akımı sapıtırken Mnus'un öze dönüşü memnun ediyor. Güçlü vuruşlar, fonda gidip gelen psikolojik bir melodi. Üstte ise inanılmaz bir vokal. Plağın 2. çalışması "R U OK"'in acapellası. B yüzündeki ilk çalışma "Indecision" aksak melodi vuruş bileşimiyle başlıyor. Depresif melodi yine iş başında. Vuruşlar güçlü. Biraz daha hareketli ve dans pistlerine uygun ilk çalışmaya göre. "Nuggets" ise alt güçlü vuruşların üzerine aksayan tiz vuruşlardan oluşuyor. Sonradan üzerine erken plastikman dönemi acid melodilerinin benzeri geliyor. Etkileyici.

Vandal - Idiots (Lot49, 2007)

Sam Ewans'ın projesi Vandal breakbeat dünyasında sakince ilerleyen ama sağlam adım atan isimlerden biri. Uzun zamandır prodüksiyon yapıyor ancak DJ'liğiyle çok daha fazla ön planda. Lot49'la çalışıyor olması ise yeteneğini açıkça gösteriyor. Lot49 aksak ritm baz alındığında dans pistlerini yıkmak amacıyla kurulmuş ve bunda çok başarılı olan bir plak şirketi.

Plakta "Idiots" adlı parça var, hem orjinal hem de Audiojack düzenlemeleriyle. "Idiots"'in orjinali güçlü bir progresif breakbeat. Güçlü vuruşlar, 2 step'e yakınlığı ile dikkat çekiyor. Üstteki melodi ise yakıp yıkıyor. Yüksek sesle dinlendiğinde tehlikeli. "Idiots (Audiojack Remix)" 4 4'lük vuruşlarla başlıyor. Dans pistlerini yıkmak için özenle hazırlanmış. Vuruşların üzerine mükemmel yerleştirilmiş bir melodi ve ses kesitleri. Vokal tamamen kesilip biçilmiş. Ellerine sağlık Audiojack.

Hiç yorum yok: