21.5.07

Aleksi Perala - Project V (Rephlex, 2007)

1976 Finlandiya doğumlu Aleksi Perala 1999'dan beri Rephlex çatısı altında çeşitli proje isimleriyle çalışmalarını yayınlayan bir prodüktör. Rephlex çatısında olması sebebiyle IDM yaptığını tahmin etmek güç değil. Ancak 7 yaşından beri piyano çaldığı için prodüksiyonlarına farklı bir gözle yaklaştığını belirtmek de gerekiyor.

Ovuca ve Astrobotnia projelerinden bugüne kadar 5 albüm yayınladı ve şimdi de 6.sıyla karşımızda. Tüm bu çalışmalar da Rephlex'ten yayınlandı. Özellikle Ovuca projesi ile çok dikkat çekti. Ancak kendi adıyla ön planda olmadığı için sanırım artık projeleri bir süreliğine rafa kaldırıp kendini tanıtma çalışmalarına girmiş olacak. Bu albümle de bu konuda güzel bir adım attığını söyleyebilirim.

Albüm Nisan ayının başında yayınlandı. Ayrıca uzunçalar olarak da aynı tarihte piyasaya sürüldü. Şu ana kadar aldığı tepkiler de çok iyi. Son dönemde IDM türünün biraz üvey evlat muamelesi gördüğü düşünülürse sırf bu bakımdan bile dikkat edilmesi gerekiyor.

Albümün genelinde piyano ve org melodileri ağırlıkta. Bu şekilde çalışmalarına biraz romantik bir hava katıyor. Bunun yanında çoğunlukla aksak ve kesik ritmlerden uzak duruyor. Elbette kesik vuruşlar var ancak kullanımı az oranda ve temelde arka planda kalıyorlar. Açıkçası Aphex Twin'in tarzına hayli zıt bir yapısı var. Rephlex'ten böyle farklılıkları görmek de çok güzel.

Albümde tezatlıklar, atonlar yoğun. Albümün genel havası Kabala'nın modern bir versiyonla resmedilmiş hali gibi ve bu özellikle "Purple Rain"'de daha da ayyuka çıkıyor. Fonda antik şarkıları söyleyen kadın ve erkek, üstte ise IDM. Gerçekten dikkat çekici.

Albüme pek de uymadığını düşündüğüm üç çalışma trip hop esintili "Spacetime", basit bir 8 bit idm kopyası olan "Sunbath" ve tekno idm karışımı "Dark Energy". Üçü de gerek yapıları gerekse de müzikaliteleri açısından pek vasatlar ve albüme hiç yakışmamışlar. Albüme 9 çalışma koysaydı ve bunları atsaydı çok daha makbul olurdu bana göre.

Albümde dikkat çeken çalışmalara gelince...

1) Rocking Chair
3) Path
4) Muska
5) Purple Rain
10) Feast

Ovuca Projesinin Resmi Sitesi