Rufus Wainwright 1973 doğumlu, Amerika asıllı Kanadalı bir sanatçı. Aslında bu yılın Nisan ayına kadar kendisinden haberim yoktu ancak gideceğim için Rock Werchter festivalinin listesinde gördüğümde kendisiyle tanıştım ve o zamandan beri de dinliyorum güzel müziklerini.
Rufus Wainwright farklı bir tarzda müzik aleminde yerini alıyor. 6 yaşında piyano çalmaya başlayan, 12'sinde ailesiyle birlikte turneye çıkan Rufus, 14 yaşında yazdığı bir şarkıyla Genie Awards'da en iyi çalışma ödülüne aday oldu. Daha o günden gelecek açısından önemli sinyaller veriyordu ve sürekli üzerine bir şeyler katarak bugüne kadar geldi.
Gençlik yıllarında homoseksüelliğini açıklayan ve daha sonra Hyde Park'ta tecavüze uğradıktan sonra uzun süre cinsellikten tamamen uzaklaşan Rufus bu süre boyunca hislerini tamamen müziğiyle dışavurdu. Bu dışavurum da gerçek hayatında hissedemediği romantizmi ve duygusallığı müziğine yansıtarak karşılık buldu.
Rufus 1998 yılında kendi adıyla çıkardığı ilk albümde beklediği/hakettiği ilgiyi göremedi. Ancak bu bir adım oldu ve 2001'de çıkardığı "Poses" albümüyle Amerika'da listelerde 117. sıraya yükselerek kendini gösterdi. 2003'teki "Want One" ve 2004'teki "Want Two" ile yine ilk 100 sınırına dayanan Rufus bu düzenli başarısı sayesinde adını geniş kitlelere duyurdu ve ortaya çıkardığı kaliteli işlerle adından söz ettirdi.
Rufus'un temel tarzı senfonik pop olarak nitelenebilir. Öğrenimi sırasında ilgi duyduğu klasik müziğin prodüksiyonlarında çok büyük bir etkisi var. Country de yer yer tınılarda kendine yer buluyor arka planda olsa da. Müzikal anlamda zengin, birçok farklı esntrümanın yer aldığı çalışmalar sergiliyor ve bu özelliğiyle kulağı dolduran, dinlerken insana mutlaka seveceği bir yön bulduran bir hali var.
Yeni albümü bugün itibariyle piyasaya çıkıyor. Albümde genel tarzından ödün vermeden hayata olumlu bakan çalışmalar ağırlığını koymuş. Sözler oldukça etkileyici. Duygusallık yönünden ağır basan yönleri var ve Rufus'un yaşadıkları düşünülünce bu da çok doğal. Ancak yaşadıklarını böylesine olumlu yönde hayata yansıtan birini takdir etmemek elde değil.
Albümde piyano, gitar ve kemanın ağırlığı hissediliyor. Bu da temelde duygusallık konusunda yoğun vurgulamalara neden oluyor. Özellikle "Not Ready To Love" adlı çalışması beni benden aldı.
Hani abartmak gibi olmasın ama albüm çok güzel. Şöyle sakin bir pazar sabahı dinleyecek en güzel yeni albümlerden biri kesinlikle. Albümün yarattığı etkin romantizm havası eminim tüm gün üzerinizden kalkamaz.
Albümdeki başarılı çalışmalar:
2) Going To Town
4) Nobody's Off The Hook
5) Between My Legs
6) Rules And Regulations
7) Not Ready To Love
8) Slideshow
10) Leaving Paris No 2
11) Sanssouci
12) Release The Stars
Rufus Wainwright'ın Resmi Sitesi
Rufus Wainwright @ MySpace
Rufus Wainwright Belçika'daki Cactus Festivalinde "Cigarettes And Chocolate Milk"i söylüyor @ YouTube
Rufus Wainwright'ın "Want One" albümü hakkındaki röportajı @ YouTube
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
50 sene sonra hatırlanacak isimlerden biri Rufus olacak.
Release The Stars senenin en zengin albümlerinden birisi bence. Ya, orkestarsyon dedin mi Rufus işte.
Söylemeden olmaz Between My Legs'de Joan Wasser -Joan As Police Woman-'ın vokali 10 numara olmuş. Sühan, Joan için dişi Rufus yorumları yapılıyor. Yani, en azından ben yapıyorum.
Yorum Gönder