16.5.07

10.000 Km Bakımı

Aslında bu yazıyı yazmayı ne zamandır düşünüyordum ama bu işi 10.000 hite ulaşacağım zamana bıraktım. E ulaştığımıza göre artık fikirlerimi dile getirmenin zamanı geldi. Başlıklar halinde düzenleyeceğim ki daha kolay olsun okuması.

Proodos gezegeni Big Bang Teorisi:

Her şey müzikle başladı. Aslında 1998'den beri kendi kendime haftalık yazılar yazıp, albümler veya plaklar inceleyip Internet'ten arkadaşlarımla paylaşıyordum. Derken bu zamanla gelişti ve daha düzenli hale geldi. Hiç sıkılmadan dinlediklerim hakkında yorum yaptığım yazılar yazıyordum ve daha sonra Mabbas efendi bir gün gelip Trendsetter'ın Noize ekinde yazmamı teklif etti. Daha geniş kitleye ulaşma amacıyla adını Mabbas'ın koyduğu Dinleme Parkı köşesine başladım. Bu köşede bir önceki ayın çeşitli türlerde en beğendiğim çalışmalarını derledim ve paylaştım. Mabbas'ın Dinamo FM'deki programına ayda bir konuk olarak bu çalışmalardan seçtiklerimi çaldım. Arkasından yaptığım röportajlar geldi dergide ve ardı arkası kesilmedi.

Bundan sonra da 2005-2006 sezonunda Indigo'da düzenlediğim Spektrum Nights geceleri ile alakalı yazılarım başladı Livingindigo dergisinde. Daha sonra Misak Tunçboyacı'nın 3 aylık yoğun baskısı altında blog kurmaya karar verdim. Bu üç aylık sürede de nasıl bir blog kurmam gerektiğini ve içeriğinin nasıl olması gerektiği üzerine düşündüm. Undomondo gibi Türkiye'den çıkan çok başarılı bir Ingilizce içerikli müzik bloğu olduğundan ve Türkçe içerikli müzikle alakalı albüm inceleme sitesi sınırlı olduğundan ana dilimize odaklanmayı uygun gördüm.

Proodos'ta Atmosferin ve Canlıların Oluşum Süreci:

Bloğu kurmaya karar vermek ayrı ancak içini doldurabilmek ayrı. Trendsetter nasılsa telif hakkı vermediğinden burada yayınladığım yazıları özgürce kullanabilme hakkı elimde vardı. Ancak elimdeki hazır içeriği temel almak yerine tercihim yeni içeriklere ağırlık vermek oldu ve her zaman yaptığım gibi yeni çalışmalara odaklandım. Albümler, plaklar ve derleme albümler üzerine inceleme çalışmaları yaptım ve bunları paylaştım. Bunlar içinde kendilerine özgü seriler de kurdum belirli bir düzen sağlamak amacıyla.

İlk başlarda insanların ilgisi kolay olmadı. Çevreme geniş biçimde tanıtabildim ancak genele ulaşmak ve insanlara farklı müzik türleri hakkında bilgi verme hırsı daha çok çalışmamı sağladı. 3 ay boyunca bloğa her gün 1 inceleme koydum ve tepkileri aldım. Bu noktada anketler yaparak insanlardan beni yönlendirmelerini de sağladım. Haftada 7 yazının okur açısından ağırlık yarattığını fark edince de bu yazı sayısını 3-4'e düşürdüm.

Proodos'ta hangi canlılar oluştu ve niye?

Proodos'ta yer alan albümler ve incelemeler benim öncelik verip dinlediklerimden oluşuyor açıkçası. Ancak müzikal açıdan zevkimin tanımı olan "Notası olan her şeyi dinlerim" mantalitesiyle blogda yer alan türler zamanla geniş bir spektruma yayıldı. Elektronik müzik üzerine yoğunlaştığım Trendsetter'ın Noize ekinden sonra bu bir nebze farklılık yarattı. Ancak tepkiler iyi oldu. Çok hakim olmadığım türlerde, örneğin caz, Harun İzer gibi bu işin bilgililerinden yardım aldım. En olmadı Google yardımıma koştu.

Nedir Proodos'ta hayatın anlamı?

Proodos'u kurma amacım insanlarla farklı müzikleri paylaşabilmek ve bunlar hakkında insanlara doğru ve yansız bilgiler verebilmek. Yansızlık konusunda müziğe olan aşırı tutkum sebebiyle bazen sınırları aşıyorum ancak elimden geldiğince kendimi kontrol altına almayı deniyorum. Bunun yanında benim için en önemli şey Türkiye'de insanların kendi dillerinde okuyacakları ve açıp baktıklarında kendi zevklerine uygun bir şeyi illa bulabilecekleri geniş bir inceleme platformu yaratmak. Bu elbette kolay değil. Hele bir kişinin altından kalkabileceği bir iş değil. Ancak şimdilik bununla yetinmek gerekiyor.

Proodos'u neler bekliyor? Küresel ısınma Proodos gezegenine ne yapacak?

Proodos'u aslında çok şey bekliyor. Tee ne zaman önce yaptığım bu yazıları daha doğru bir bakış açısı ve sunumla düzgün bir site altında toplama anketi vardı. Bu anketin sonucu da benim isteklerimle aynı çıkmıştı. Ancak benim teknik altyapı konusundaki bilgimin basit Html kodları seviyesinde olması ve bu işe benim kadar baş koymuş birini henüz kafakola alamamış olmam sebebiyle hala bu noktada bir çalışma yapamadım. Ama elimde planlarım var. Site yapısı da kafamda ve kağıtta hazır. Umarım olur.

Benim Proodos gezegeni sakinlerinden beklentilerim neler?

Ey ahali. Okuduğunuz ve dinledikleriniz hakkında tepki verin. Tepkisiz kalmayın. Cidden bana özelden mail atmak ya da gtalk/msn'den mesaj göndermek yerine oraya tepkiler yazılsa insanlar daha bir çok şey paylaşabilir. Bu konuda bütün tanıdıklarıma ısrarlı davranıyorum ama sonuç kısıtlı. Kafama en çok taktığım konu bu açıkçası. Hayır ben emek veriyorum bari siz de iki tuşa basın da yorum yazın gibi bir ukalalıkla alakam yok. Ama iyi ya da kötü yorumların olması gerektiğini düşünüyorum. Dinlediğiniz bir şey hakkında bir yazı okuduğunuzda illa katıldığınız ya da itiraz edeceğiniz şeyler vardır. Sessiz kalmayın!

Sonuç:

Buraya ne yazacağımı bilmiyorum ama bakalım. Proodos, Undomondo, Deuss Makina, The Modernrok, Revep, Websitesi ve benim bilmediğim birçok blog çok büyük emekler harcanarak devam ettiriliyor. Hiçbirinin kar amacı yok ve bu sebeple de destek bekliyorlar. Ben gidişattan gayet memnunum. Umarım ileride hem daha eli yüzü düzgün bir siteye taşıma hayalim, hem de insanların tepki vermesi konusu sonuca ulaşır. Bundan sonraki 30.000 Km bakımında görüşmek üzere.


Notasız gününüz geçmesin,

Sühan Gürer

1 yorum:

Deuss Ex Machina dedi ki...

Hep bir itekleme ve tetikleme durumu ile harekete geçen bir mekanizma olarak başlayan bir süreçti bizim yapmaya çabaladığımız. Günce'yi sadece öznel ve özel değil ahaliyi de etki edecek, yardımcı olacak, hiç mi olmuyor hiç birisi dediğin gibi ücretsiz müzikal yansıtma amacımız baki. Suflör olarak birbirimizden fayda sağlasak da Gerek Harun'un, gerek benim, gerek Mehmet'in, gerek Kerem'in ve bu uğraşı ciddi temeller ile oluşturma gayretinde olan insanların asl'olan çıkış noktası iyiyi oluşturabilmek. Bu açıdan da okurların destekleri ile gerçekleşecek bir ileriye dönük planlama gerekiyor. Ses veren eleştiren ama beğendiğini veya beğenmediğini okur tarafından belirtilmesi hepimiz için faydalı olacak. Zat-ı alilerimizden hiç birimiz de yüksek müzik akademilerinden mezun değil. Mentalitesi, kısa kestirmeleri, açık aralıkları, özdeş bağlantıları , myspace destekleri vd. ile fark ettiğimiz isimlere aracı olarak yer almaktayız.
Seninle de uzun uzun bu konularda konuşuyoruz. Telif meselesinden, müziğin gerçek değerini alamamasına veya aldırılmamasına, eleştireyim derken batanların kuru tamtamlarına karşı iki tümce kurmaya varan gayretimiz devam edecek. Arada ümidim yıkılsa da, senden ve bir iki arkadaşımın desteği ile ben Deuss Ex Machina'yı var edebilmeye, senden okuduklarım ile yeni rotalar çıkarabilmeye devam edeceğim.İyi olan ve emek verilen her müziğe sahip çıkmaya devam. Ha bir de müzik sadece "Play Pause ve Stop değildir"... Müziğe hep beraber sahip çıkalım...
Not. Site konusunda da çalışmaların devamında da desteğim elimden geldiğince baki. Nice 10.000 sayıları ile ifade edilen okumalara ve okurlara...
Misak