6.6.07

Digitalism - Idealism (Kitsune, 2007)

Jens Moelle & İsmail Tüfekçi'den oluşan Digitalism, 2004 yılında çıkardıkları ve daha sonra 2005 yılında Kitsune plak şirketinden de yayınlanan "Idealistic" adlı plaklarıyla müzik dünyamıza girdiler. O günden beri de çıkmak bilmediler. Şimdi ilk albümleri olan "Idealism" ile yine başımızı belaya sokmaya çalışıyorlar.

Enerjik çalışmaları insanları dans etmeye yöneltiyor. Elektro house türüne oldukça bağlı kalıyorlar ve son 3 senedir elektro house türünün yükselişinden de faydalanıyorlar. Ancak bu yükselişte payları olduğunu da unutmamak gerek. Daha önce Türkiye geldiler ve performansları çok beğenildi genel olarak. Ben seyredemedim o yüzden 2. elden bilgileri aldık.

Digitalism 23 Haziran akşamı FG tarafından Kuruçeşme Arena'da gerçekleştirilecek Daft Punk konseri öncesi performans sergileyecekler. Şu kesin insanları Daft Punk'a çok iyi şekilde hazırlayacaklar. Digitalism'den önce de Türkiye'yi minimalist dünyada başarıyla temsil eden Onur Özer pikapların başında olacak.

Neyse lafı uzatmadan albüme geçelim. Albümde Digitalism'in elektro house konusunda ne kadar etkin olduğunu gösteren çalışmalar var. Bunun yanında "I Want, I Want" gibi çalışmalarla biraz elektro rock'a da el uzatmışlar. Ancak bu konuda gelişmeye ihtiyaçları var. Birkaç doz !!! veya Sid Le Rock önermek lazım.

Digitalism aslında eski Gigolo Records ve Disko B synth hastalığından bolca etkilenmiş. Terence Fixxmer ve David Caretta'ya özgün yoğun synth kullanımı albüm genelinde var. Yoğun kullanım içinde oldukça güçlü bir tavır da sergilemişler. Bu sebeple parçaları her sette rahatça dinleme imkanı olmayabilir. Ancak bu çalışmaların çoğu dinlediğinizde sizi koltuktan kaldırıp sağa sola fırlatacak nitelikte.

Açıkçası yılın beklenilen elektronik müzik albümlerinden biriydi ve buna güzel karşılık verdi. Albümde Daft Punk'la ortak özellikler taşıyan "The Pulse" gibi bir parça da olduğundan konser açısından da doğru bir seçim kesinlikle. Dans pistlerinin Chemical Brothers hayal kırıklığından sonra ilaç gibi gelecek bir albüm.

Beğendiğim çalışmalar:

1) Magnets
2) Zdarlight
4) Idealistic
5) Digitalism In Cairo
10) The Pulse
14) Jupiter Room
15) Echoes




Digitalism'in resmi sitesi
Digitalism @ MySpace