7.6.07

Kısa Kısa Plaklar... (15)

Maximo Park - Our Velocity (Warp, 2007)

Maximo Park bu sene içinde Radarlive etkinlikleri kapsamında Ratatat ile birlikte Yeni Melek'te bir konser verdi ve büyük ilgi gördü. Bunun sebebi de son dönemde Warp'a farklı bir bakış açısı getiren grubun enerjik ve insanı çeken bir indie rock tarzı olması. Birçok yönden The Killers'a rakip gösterilecek kadar dikkat çekiyorlar.

Maximo Park'ın yeni albümünden çıkan ilk promo single'ı "Our Velocity" oldu. Hareketli, enerjinin alabildiğine yoğun olduğu güzel bir çalışma. Albümü de genelinde inceleyeceğim ancak edinilmesi gereken bir çalışma bu single.

John Dahlback - Power 2 (Giant Wheel, 2007)

John Dahlback daha önce bu sayfalara albümüyle de konuk olmuştu. Çok genç yaşta müzikle profesyonel anlamda tanışan ve genç yaşına rağmen en çok saygı duyulan prodüktörler arasında yer alan John, yeni plağıyla karşımızda şimdi de.

Plakta elektro, elektro house ve tekno türlerine ağırlık vermiş. Plakta iki tane yeni çalışma var ve bunlardan birinin Extrawelt düzenlemesi de yer alıyor. İlk çalışma "Vitamin" doğrudan elektro house bir yapıda karşılıyor. Dans pistlerine yönelik demek hata olmaz. İkinci çalışma "Multipower" ilkinin benzeri bir melodiye sahip ancak üst yapısı teknoya yakın ve bana daha güzel geldi. İkinci yüzde ise "Vitamin (Extrawelt Remix)" var. "Vitamin"'in biraz daha minimalistik bir bakış açısına sahip versiyonu diyebiliriz. Hatta minimal teknoya göz kırpıyor.

Dartriix - Dartriix Ep 1 (OpDisc, 2007)

OpDisc'in sahipleri Fumiya Tanaka ve Radiq'in bir projesi olarak başlayan Dartriix'in ilk plağı Nisan sonunda Japonya'da, Mayıs başında da Avrupa'da piyasaya çıktı. Yakında albümleri de piyasaya çıkacak.

Müzikal açıdan keskin yapıda güçlü bir minimal tekno olarak adlandırılabilir. Zaten Fumiya Tanaka'nın ünlü bir tekno prodüktörü olmasından yola çıkarak bu sonuç da çok şaşırtıcı değil. "Awareness" hareketli bir ritme sahip. Melodi kesik bir halde karşımızda parça boyunca ve güçlü vuruşlarla destekleniyor. "Solidification"'da ise güçlü vuruşlar yine var ancak bu sefer tempo biraz daha düşük. Metronom benzeri bir ses kesiti parça boyunca devam ediyor. "Pendulum" ise yine güçlü vuruşlar ve biraz daha sakin bir melodik yapıya sahip. Ses kesitleri genel olarak vuruş gibi kullanılmış.

Ses kesitleri Juno Records'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: