4.6.07

Urban Tribe - Acceptable Side Effects (Rephlex, 2007)

Urban Tribe aslen Sherard Ingram'dan oluşuyor ancak projeye destek verenler arasında Detroit efsanesi Carl Craig ve Kenny Dixon Jr'ın yanında Gigolo Records'ın eski güllerinden Anthony Shakir (Anthony "Shake" Shakir) var. Urban Tribe projesi 1996'dan beri aralıklarla da olsa devam diyor ve şu ana kadar 2 albüm çıkardılar. Bu arada Sherard'ı da es geçmeyelim. Kendisi Drexciya'dan DJ Stingray. Zaten albümdeki müzikal altyapılardaki oldskool elektro ağırlığı kendisine ait.

1998'de çıkardıkları "The Collapse Of Modern Culture" Mo Wax Records etiketiyle yayınlanmıştı. Craig ve Shakir ikilisinin etkisi oldukça yoğundu o zaman ve albüm oldukça beğeni toplamıştı. Arkasından 2006'da Rephlex'ten yayınlanan "Authorized Clinical Trials" ise uzun aranın ardından değişim göstermiş haliyle karşımıza çıkarmıştı kendilerini. İlk albümdeki elektro ve tekno deneysellik bu sefer yerini doğrudan elektroya bırakmıştı ve başarılı bir albüm ile sonuçlanmıştı.

2007'ye geldiğimizde yine Rephlex'ten Mart ayı sonunda çıkan "Acceptable Side Effects" ile birlikteyiz. Albümdeki çalışmaların Rephlex'e uygunluğu su götürmez. Ancak inceleme açısından oldukça farklı şekillerde bakmak gerekiyor. Temel vuruş yapıları Detroit Tekno'ya göz kırpıyor. Aksaklık ortadan kalkıp 4*4 gitseler elimizde Detroit Tekno bir albüm olur kesinlikle. Tizler ise doğrudan Rephlex ailesine ait.

Albüm aslında doğrudan prodüktörler hakkında bize tahmin imkanı veriyor. Rephlex'e uygun dediğimiz tizler oldskool elektro havasında ve bir köşeye ayırıp ayrı dinlediğniizde Drexciya tarzına benzerlikler içeriyor. Keza vuruş altyapıları da eskiden alıştığımız Detroit klasikleriyle benzerlikler içinde ve Craig, Shakir ve Dixon Jr. burada devreye giriyor. Bu bakımdan incelendiğinde ortaya çıkan sonuç ise Rephlex'i memnun eden cinsten. Albümde "Fraquency Scan" hip hop altyapısıyla, "Night Scope" da dub yapısıyla farklı bir duruşa sahip sadece.

Rephlex tarzını sevenler için ilgi çekecek bir albüm kesinlikle. Drexciya sevenler de mutlaka eskilerden anılar bulacaklar albümde.

Dikkat çeken çalışmalar:

2) Discrete Waveform
3) ECM
4) Fractional
5) EEG
9) Orbitals
12) Tangent

Albümden iki adet MP3:





Not: Grup Detroit kültürünün temelini kendine baz alıp yer altında kalmayı tercih ediyor. Ne bir siteleri var, ne de kendileri hakkında geniş bilgi bulunabilecek bir yer. Grup üyelerinden yola çıkmak gerekiyor sadece grup hakkında bilgi bulamayınca.

Hiç yorum yok: