26.6.07

Gary Moore - Close As You Get (Eagle Records, 2007)

Blues. Apayrı bir dünya. Müzik türleri arasında en sevdiğim ruha sahip olanlardan. İnsani ağlarken dans ettirebilecek kadar duygulu. Son dönemde gittikçe gözardı edilen türlerden biri ne yazıkki. Ancak buna rağmen hala ayakta durmya çalışıyor ve yeri geldiğinde son noktayı koymayı biliyor. Türkiye açısından Efes Pilsen'in de burada büyük bir emeği var.

Blues tarihinin tartışılan gitaristlerinden biri Robert William Gary Moore. İkisi konser kaydı, biri de en iyileri dahil olmak üzere toplam 30 albümü olan bir gitar devi. Blues açısından da en başarılı gitaristlerden biri. Klasik blues gitaristlerine göre Rock'a olan düşkünlüğü ve "serte kaçması" sebebiyle yoğun eleştirilen bir isimdir. Ancak Blues'un diğer efsanevi isimleri tarafından her zaman göklere çıkarılan ve birlikte çalışmak için aranılan bir isim olmuştur. Bunlar arasında BB King'in hayranlığı ise ayrıdır.

Gary Moore 55. yaşını kutladıktan sonra zaman kaybetmeden bunu bir albümle kutladı. Albümde yaşın önemi olmadığını ve blues aşkının insana neler yaptırabildiğini gösteriyor. Tıpkı 7-8 yıl süren rock döneminden sonra 1990'daki "Still Got The Blues" ile yaşadığı efsanevi geri dönüş gibi.

Albüm blues. Blues bu albüm. Blues'u ne kadar az dinleyebildiğimi fark ettim albümü dinlerken ve daha da sarıldım albüme. Elbette bunda albümü çok beğenmiş olmamın da etkisi var. Öncelikle Gary Moore'un rock'a verdiği ağırlık azalmış durumda. Tabii sololarda hala birçok blues gitaristine göre biraz daha üst telden gidiyor ama buna rağmen çalışmaların geneli blues açlığını giderecek cinsten.

Albüm hareketli ve romantik çalışmalar arasında eşit dağılıma sahip. "If The Devil Made Whisky", "Eyesight To The Blind", "Hard Times, "Thirty Days" ve "Checkin' Up On My Baby" gibi hızını almış blues'ların yanında "Trouble At Home", "Have You Heard", "Nowhere Fast", "I Had A Dream" ve "Evening" gibi baladlar da var. Özellikle "Nowhere Fast" çok güzel bir Eric Clapton benzemesi. Vokal açısından yorumu bile gerçekten uygun.

Gary Moore resmi sitesi

MP3: Gary Moore - If The Devil Made Whisky
MP3: Gary Moore - Nowhere Fast

Gary Moore Videoları @ YouTube:

Still Got The Blues
Oh Pretty Woman (Albert King ile beraber)
The Thrill Is Gone (BB King ile beraber)
Still Got The Blues konser kaydı

Hiç yorum yok: